Ana içeriğe atla

Adana Yenileniyor, Ya Yerel Basın?

Tuncel'in tutuklanması sonrası, her zaman girdiğim sitelerin ötesinde, Adana basınını daha detaylı takip etmeye çalıştım. Yerel spor basınının durumunu zaten biliyoruz ama diğer basın kuruluşlarının hali de ne yazık ki kentin genel görünümü gibi. Bilginin artık internet üzerinden hızla paylaşıldığı, türlü haber sitelerinin olduğu bir ortamda, Adana basınının internetle imtihanı içler acısı.

Sitelerin veya gazetelerin tamamında, garip bir şekilde köşe yazarı bolluğu var. Her sitede onlarca kişiye köşe verilmiş. Ama muhabirlik desen yerlerde sürünüyor. Bir gazeteyi, haber sitesini, oranın muhabirleri ayakta tutar halbuki.

Tuncel'le ilgili gelişmeler sonrası, Adana basınından bir tane analiz haber okuyamadık. Ne bir söyleşi, ne bir detay... Muhabirlik başarısı gösterecek hiç bir site bulamadım. Tuncel'le ilgili haberlerin hepsi ulusal gazetelerden kesip yapıştırılmış, ajanslardan aynen alınmış işlerdi. Adana'daki bir haberi öncelikli olarak yerel basından okumamız gerekirken, tam tersi hiçbir ek detay bulamadık bu mecrada. Ulusal basındaki bir çok ünlü köşe yazarı bile muhabirlik vasıflarını kullanarak köşeleri kaleme alıyor; sadece oturdukları yerden kişisel düşüncelerini paylaşarak değil.

Kentin iliklerine simiş, tek adama yakın olma çabası, anlaşılan basın odalarına da girmiş. Şimdi onlar da bu yeni dönemde nasıl pozisyon alacklarını düşünüyorlardır. Ya da umudum öyle olması yönünde. Yazıp çizdiklerini, tek adamın kıblesine göre belirleyenler, bundan ne yapacaklarını hesabını yapmalılar. Bence, özlerine dönüp gazeteci kimliklerini yeniden hatırlasınlar ve bize haber versinler. Sonra yorum. Muhabir sayısı köşe yazarı sayısından az olan, ajansalara düşecek haberleri kopyalayıp yapıştıran gazetelerin şu anda bunu yapması çok zor.

Köşe yazılarının bazılarında, gelişmeleri "yeni bir Adana"nın ilk adımları olarak görüp selamlayanlar vardı. Bu umut, beni sevindirdi ve şaşırttı. Gerçekten de bu yaşananlar, musibetin nasihata dönüşmesi açısından yararlı olabilir. Bundan sonra siyasaten yeni bir Adana'nın yaratılması için bir yol açılabilir. Şu anda bu yolu en iyi işleyecek olan, AKP ile dirsek temasındaki Belediye Başkanı Zihni Aldırmaz gibi görünüyor. Durak-Tuncel savaşında, aradan sıyrılıp kent yönetimini ellerine alacak bir yetkiye sahip. Kentin muhalif kesimlerinin de bu yeniden yaratım sürecinde rol alması zorunlu.

Adana basınının da bu süreçte toparlanıp, öncelikle daha iyi websiteleri hazırlayarak, hızlı bilgi akışı sağlayarak, sonra da köşeyazarlığı kadar muhabirlik yönünden anlamlı işler üreterek bir takım adımlar atmasının zamanıdır.

Yorumlar

mehmet çevik dedi ki…
Ankara Tayfası tüm mensuplarını saygı ve sevgilerimle selamlıyorum...

yorumunuzun tamamına katılıyorum.Ulusal basının susturulmaya çalışıldıgı,gazete ve tv patronlarının sermayeye yaklaştığı,rantlar ugruna vizyon, misyon gibi şeylerin yerle bir edilmeye çalışıldığı türkiyemizde adanadaki yerel görsel ve yazısal basında bunu yapıyor ve çalışanlarına yaşatıyor.

hani derler ya körler sagırlar birbirlerini agırlar. Aynen onun gibi.

Adanamız zaten Sn.Duraktan bu yana gerilemeye,adeta Osmanlı döneminde oldugu gibi çökmeye başladı.Çevresindeki bir çok kent eko-sosyal anlamda bizi solladı geçti gitti.Övündiği kuzey Adana bile karmaşık bir yapılanmanın sergılendıgı bir görünümde.İŞsizlik olaganca büyüdü.Tefeciler, paradan para kazananlar çogaldı.ADANA ÜRETEN DEĞİL, TÜKETEN BİR ŞEHİR HALİNE GELDİ.

Tabiki bundan nasibi dogal olarak futbol, yani Demir sporumuzda aldı..Geriledik..geriledik..geriledik.. Basındaki çalışan arkadaşlarımızdan yokmu iyiler,düzgün çalışanlar, elbette var.Ama bir gerçekki basın patronları, çalışanlarını korumayarak onları adeta yanlış işlere atıyorlar.SSK, MAAŞ DÜŞÜKLÜĞÜ, SOSYAL OLARAK KORUNMAMA, DÜZENLİ ÖDEME YAPMAMA GİBİ..Ama konuşsalar mangalda kül bırakmıyorlar..

Bu tabloda ise olumlu, somut, iş çıkması, realist olmak,kovalamak,ise çok ama çok zor... Dogal olarakta demir sporumuzda bundan nasibini almaktadır..

Çözüm ?..çözüm direnmektir..çözüm şartlar ne olursa olsun dogru olmak ve kalmaktır. Ve bu insanların çogalmasıdır.

BİR ÜLKEDE EN AZ NAMUSSUZLAR KADAR CESARETLİ OLMAZSAK BU İŞLER DÜZELMEZ..

sAĞLIKLA KALIN...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 4 - Beşiktaş: 2

 Adana Demirspor varsa umut vardır. 3. kalecisi, yedek oyuncusu, sahası, tribünü fark etmez; Demirsporlu devam eder! Bugün 4-0'a getirdiğimiz maçtan iki farklı galip ayrıldık. İç sahadaki kayıpsız gidişat devam etti. 3. haftanın erteleme maçında, öncesinde hafta sonunun kaleci ve kırmız kart krizlerinin damga vurduğu, maç içinde ilk golü atan Belhanda'nın da fenalaşıp oyuna devam edemediği, 2008'li yedek kaleci, 2005'li yedek oyuncularla kadroyu tamamladığımız günde yine skor üretmeyi bildik; yediğimizden fazlasını attık. İşte kazanmanın yolu bu! Belhanda, Niang, Emre Akbaba ve Yusuf Erdoğan'la fileleri sarstık. Niang'ın dördüncü, Yusuf Erdoğan'ın üçüncü golleri oldu. Bu lige damga vuracağımızı biliyorduk; öyle olmaya devam ediyor.