Ana içeriğe atla

"Sıcağıyla Acısıyla Adana Futbolu" - Bu Hafta Kitapçılarda!

3 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığımız Adana Futbolu kitabı, nihayet okuyucularla buluşuyor.

Kitap, birçok açıdan ilk niteliğinde: Gerek bu alanda ulusal çapta yayınlanan ilk eser olmasıyla, gerek İletişim Yayınları’nın Futbol Kitapları serisinde, takım değil şehir konseptiyle çıkacak ilk kitap olmasıyla, gerekse bir araya getirdiği isimlerle ayrı bir yere sahip.

30’dan fazla yazının yer aldığı kitapta, Ali Hoşfikirer, Nihat Geven, Ruhi Polisci, Coşkun Özarı, Turgay Renklikurt gibi eski kuşak; Güntekin Onay, Feridun Düzağaç, Kıvanç Koçak gibi popüler isimler ile tribünde, sahada Adana Futbolu’na emek vermiş farklı isimler bir araya geliyor. Kitapta, Adanaspor ve Adana Demirspor’la ilgili ayrı ayrı yazılar olduğu gibi, ortak konular ve yerel rekabete dair yazılar da bulunuyor.

“Sıcağıyla, Acısıyla” üst başlığı hem Adana’nın fiziksel durumuna hem de futbolunun ruhuna göndermede bulunuyor. Sıcak, Adanalılar için hem çekilmez bir durumu ifade eder hem de ironik olarak yaz mevsimi kışa tercih edilir, soğuk sevilmez. Yine acı, içerdiği soyut ve somut anlamı ile negatif bir imge iken Adanalı acıdan ve arabesk ruh halinden vazgeçemez, ne yemeklerinde ne de günlük hayatında. Böylece kitap sadece başarıları ve olumlu yanları değil, başarısızlıkları ve hali hazırdaki çıkmazları da konu edinmiş oluyor. Tıpkı sıcağın ve acının çift yönlülüğü gibi, kitap hem iyiyi-sevileni hem de kötüyü-çekilmezi içinde taşıyor.

Hazırlık sürecinde, bu alanda ilk kez böyle bir projeyi hayata geçirmenin sıkıntılarıyla boğuştuk. Bunları, en saf haliyle, Sunuş yazımızda dile getirdik. Bu sıkıntıları mümkün olduğunca aşmaya çalıştık. Muhakkak ki, iki ayrı kitap konusu olabilecek camiaları tek bir kitapta toplamak, bazı konuları ve isimleri dışarıda bırakmayı zorunlu kılıyordu. Öte yandan bizler, bu işin profesyonelleri değil, sadece gönüllüleri idik ve kişisel idealler doğrultusunda bu çalışmanın yükünü üstelendik. Dahası, kitap sadece Adana’da değil ulusal çapta yayınlandığı için, detaylardan ziyade konunun genel çerçevesine odaklandık. Ansiklopedik verilere değil, işin muhabbetine ve anılarına öncelik verdik.

Bu sebeplerle kimi eksiklikleri başlangıçta kabul ederek, 10-0’dan UEFA maçlarına, şampiyonluklardan, sembol isimlere, tribünden, sahaya, yerel rekabetten, dışarıdan gözlemlere kadar geniş bir çerçeveyi ele alıp yazıya dökülmesini sağladık. Eski kuşakla yeni nesli bir araya getirdik ve sonuçta 1930’lardan 2000’lere uzanan bir çizgide Adana Futbolu’na dair bir ilki gerçekleştirdik.

Kitapta belirttiğimiz gibi, başarı yazarlara, eksiklik ve hatalar biz derleyenlere aittir.

Keyifli okumalar…

Yavuz Yıldırım - Mustafa Uçar

Yorumlar

Jose Marti dedi ki…
Emeğinize sağlık arkadaşlar..
İlk fırsatta alıp okuyacağım..
Hüseyin A. dedi ki…
Sonunda işte sonunda bugünü bekliyordum... Ellerinize sağlık hemen bugün Adana'da bakacağım kitapçılara ama direk bir bayi adres verirseniz benim için daha kolay olur.
Adsız dedi ki…
Ev adresinizi verin evinize getirelim Hüseyin bey.Siz zahmet etmeyin.
mustava dedi ki…
perşembe kitapçılarda!
Adsız dedi ki…
abi elinize saglıkta abi bu kitabı nasıL alacaqız bı yardım edebılırsenız sewınırım abi
Okan Urker dedi ki…
Sizi çok seviyorum dostlarım,,, emeğinize sağlık.

Demirsporlu olmak gerçekten de bir ayrıcalık... Bu ayrıcalığı bizlere yaşattırdığınız için tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
mstf ciki dedi ki…
ellerinize sağlık ilk fırstta kitabı alacagım... ilk fırsattada tüm tayfayla tanısmak isterim...
doğu demir dedi ki…
biz hemen kitaptan çıkar çıkmaz iki tane edindik...iletişim yayınları ile adana kitap fuarında tanışıp görüşmüştük ve böyle bir talebimiz olmuştu...o zaman kitap çıkmamıştı...kitap çıktıktan 6 ay sonra telefonla görüştük ve beklenenin çok çok altında bir satış olduğunu söylediler...mahcup oldum utandım...haklılardı...bir paket sigara fiyatına adana futbolunun ulusal bir yayın evinden kitabı çıkıyordu ve 2 milyonluk adanada bu kitap satılmıyordu...kitap çok da güzel bir kitap...eksiklikler olacaktır tabi ki...ama bu daha iyi kitapların önünü açacaktır.biz talep ettikçe onlar daha iyisini daha kapsamlısını basacaktır...lütfen eşimize dostumuza önerelim...hediye alalım...saygılar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 4 - Beşiktaş: 2

 Adana Demirspor varsa umut vardır. 3. kalecisi, yedek oyuncusu, sahası, tribünü fark etmez; Demirsporlu devam eder! Bugün 4-0'a getirdiğimiz maçtan iki farklı galip ayrıldık. İç sahadaki kayıpsız gidişat devam etti. 3. haftanın erteleme maçında, öncesinde hafta sonunun kaleci ve kırmız kart krizlerinin damga vurduğu, maç içinde ilk golü atan Belhanda'nın da fenalaşıp oyuna devam edemediği, 2008'li yedek kaleci, 2005'li yedek oyuncularla kadroyu tamamladığımız günde yine skor üretmeyi bildik; yediğimizden fazlasını attık. İşte kazanmanın yolu bu! Belhanda, Niang, Emre Akbaba ve Yusuf Erdoğan'la fileleri sarstık. Niang'ın dördüncü, Yusuf Erdoğan'ın üçüncü golleri oldu. Bu lige damga vuracağımızı biliyorduk; öyle olmaya devam ediyor.