Ana içeriğe atla

Blogumuz, IAPESGW 2008 Yılı Bülteninde!


1949'dan bu yana tüm dünyada, cinsiyet eşitsizliğine karşı spor alanında mücadele veren IAPESGW (International Association of Physical Education and Sports for Girls and Women) (Uluslararası 'Kadınlar İçin' Beden Eğitimi ve Spor Derneği) 2008 yılında yayınladığı bülteninin, Türkiye'ye ayırdığı kısmında blogumuzu konu etmiş bulunuyor.
.
Sıkı takipçiler hatırlayacaktır, futbol bloglarında kadın vücudunu ve seksizmi ön plana çıkaran fotoğraflar yayınlanmasına karşı çıkıp, bunun ataerkil bir eşitsizlik ürettiğini vurgulayarak "biz de blogumuzda kadın fotoğrafları yayınlayacağız!" demiş ve şiddete uğramış kadınların fotoğraflarına yer vermiş; tüm hayatta olduğu gibi, tribünde de eşit olduğumuzu belirtmiştik.
.
.
Sesimiz, IAPESGW Genel Merkezi'nin bulunduğu Londra'ya kadar ulaşmış. Aşağıda yer alan metin, tüm dünyaya online yayınladıkları 2008 bültenlerini süslemiş. (Metin, bültende İngilizce olarak yayınlanmış durumda, aşağıya doğru inerseniz çevirisini yapıyorum oraya)
.
"Football Blogs and Women in Turkey
More recently, a group of supporters of one of the famous football clubs in Turkey have attempted to change the sexist nature of football. They criticized the football media for treating women as a sex object by publishing erotic photographs.Therefore, their first step is to create a gender sensitive football Internet blog.
.
"Vertumnus", a fan of this football club wrote the following paragraphs:
For giving a reaction to the sexist point of view of football blogs, a group of Adana Demirspor fans started to publish women photographs in their own football blog(http://demirgibiyiz.blogspot.com) The difference of the posts in Adana Demirspor fans’ blog is that, they only publish photographs of women who faced violence, sexual harassment,rape etc.
.
From photographs of Pippa Bacca to unknown Turkish women, the posts of the blog emphasis mainly on gender equality. Their purpose is to stop the patriarchal view of the football blogs. This attempt should not be considered as a short term campaign and not limited with only the blog, but it’s a mainstream of all Adana Demirspor fans which are famous for their egalitarian (and leftist/ revolutionist in some ways) tribune attitude in Turkey. One of our slogans is making the subject clear:
.
Woman – Man
At home – In streets
At stadiums - In all life
We’re equal !"
.
---------------------------------------------
.
"Türkiye'de Futbol Blogları ve Kadın
.
Son dönemde, Türkiye'nin tanınmış futbol kulüplerinden birinin taraftarları, futbolun cinsiyetçi doğasını değiştirmek için harekete geçti. Futbol medyasının, erotik fotoğraflar aracılığıyla kadınları seks objesi olarak göstermesini eleştiren bu taraftarlar, cinsiyet eşitliğine önem veren bir blog oluşturarak işe başladılar.
.
Bu taraftarlardan biri olan "Vertumnus" şöyle söyledi;
.
"Futbol bloglarının seksist bakış açılarına bir tepki vermek amacıyla, bir grup Adana Demirspor taraftarı olarak kendi blogumuzda (http://demirgibiyiz.blogspot.com/) kadın fotoğrafları yayınlamaya başladık. Adana Demirspor taraftarlarının blogu olarak, "kadın fotoğrafları yayınlayan" diğer bloglardan farklı bir biçimde şiddete, tacize, tecavüze maruz kalmış kadınların fotoğraflarına yer veriyoruz.
.
Pippa Bacca'dan ismini hiç bilmediğimiz Türk kadınlarına; yayınladığımız fotoğraflar ve yazdıklarımızla cinsiyet eşitliğine vurgu yapmak istiyoruz. Amacımız, futbol bloglarının patriyarkal bakış açılarına bir son vermek.
.
Bu girişimimizin, yalnızca blogumuzla sınırlı ve kısa dönemli bir kampanya olarak yorumlanmaması gerektiğini; eşitlikçi (ve hatta bazı açılardan solcu/devrimci) tribün tavrıyla ünlenmiş Adana Demirspor taraftarlarının ortak paydası olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda ürettiğimiz bir sloganımız, tavrımızı çok net anlatacaktır:
.
Kadın - Erkek
Evde - Sokakta
Stadyumda - Hayatta
Eşitiz !"
---------------------------------------------
.
IAPESGW Resmi Sitesi : http://www.iapesgw.org/
.
IAPESGW Genel Merkezi'ne ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz...
.
Sesimize güç kattınız...

Yorumlar

geyik1940 dedi ki…
Gurur duydum, emeği geçenlere burdan da teşekkürlerimi iletiyorum.
göktuğ dedi ki…
Bu gerçekten sevindirici bir haber. Futbolun hitap ettiği kitle göz önüne alınacak olursa, futbol sadece 'futbol' değildir. Bunun güzel bir örneği Vertumnus' un yazısı ve blogumuzda yer bulması.Tebrikler, teşekkürler...
Onur BİÇER dedi ki…
Adana Demirspor'umuzu ve taraftarlarını bu denli iyi tanıtan ve bunun için emek harcayan bir kardeşim ve bir tayfam olduğu için kendimi çok şanslı hissediyorum. Ellerim kızarana kadar alkışlıyorum Vertumnus seni.
Adsız dedi ki…
bu gurur en basta Onur Abımın sonra da bız Demırsporluların ıyı kı varsın Onur Abi bizim ıcın cok degerlısın..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 4 - Beşiktaş: 2

 Adana Demirspor varsa umut vardır. 3. kalecisi, yedek oyuncusu, sahası, tribünü fark etmez; Demirsporlu devam eder! Bugün 4-0'a getirdiğimiz maçtan iki farklı galip ayrıldık. İç sahadaki kayıpsız gidişat devam etti. 3. haftanın erteleme maçında, öncesinde hafta sonunun kaleci ve kırmız kart krizlerinin damga vurduğu, maç içinde ilk golü atan Belhanda'nın da fenalaşıp oyuna devam edemediği, 2008'li yedek kaleci, 2005'li yedek oyuncularla kadroyu tamamladığımız günde yine skor üretmeyi bildik; yediğimizden fazlasını attık. İşte kazanmanın yolu bu! Belhanda, Niang, Emre Akbaba ve Yusuf Erdoğan'la fileleri sarstık. Niang'ın dördüncü, Yusuf Erdoğan'ın üçüncü golleri oldu. Bu lige damga vuracağımızı biliyorduk; öyle olmaya devam ediyor.