Ana içeriğe atla

Anket : Hangi Futbolcular Gitmeli?

Blog'a anket ekledik, sağ taraftan ulaşmanız mümkün. Birden fazla futbolcu ismi belirtilebiliyor.

Anket 1 Temmuz 2008 Saat 00:00'da sona erecek.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
yukarıdaki o iki futbolcu üzerindeki çarpı işaretini kaldırın lütfen..
sadece anketin objektivitesi için değil, anlamı çok daha derinlerde olan bir şeyler için kaldırın..
Baris dedi ki…
herkes yerini bilecek bundan sonra.
İstenmiyorlar diye çarpı atıldı o ikisine..
Bunca emeğin, alın terinin hırsızı onlar.
Adsız dedi ki…
Blogda yazı yazan, yorum yapan, takip edenlerin hemen hepsi "asacaz, kesecez, dövecez, bir tane turunculu gezdirmiycez, bütün mersin plakalı arabaların camlarını kıracaz, bize engel olmaya çalışan Demirsporlulara bile saldırıcaz" diyen unsurlardan rahatsız..
Anasayfadaki resmi fazla şiddet çağrıştırır buldum..
Resmi çarpılanan insan ne anlama gelir, yukarıda tırnak içindeki cümleleri söyleyen genç, Özgür Nasuh'tan (stadyum ve sandığı anladım ama) "sokakta" hesap sormaya kalkarsa hangi yöntemi seçer..
Neyse boşverelim..
Onur BİÇER dedi ki…
Dediğinde haklısın. Sokakta görüldüğünde ne olacak? Linç mi edilecek asla. Bu bize yakışan hareket tarzı olmayacaktır. Şiddet, insanları haklıyken haksız duruma düşürebilen bir unsurdur. Şahsi kanaatim çarpının silinmemesi yönünde. Yakın zamanda yapılacaklar, nasıl davranılması gerektiği, bu hesabın nasıl sorulacağı sorularını da yavaş yavaş aydınlatmamız gerekecek. Şurası kesin, işimizi şiddetle çözmeyeceğiz. Ancak kalbime kazıdığım bu çarpının blogdan kaldırılmasını ben istemezdim.
vertumnus dedi ki…
Çarpı işareti, şiddeti çağrıştırmaktan ziyade, bir yasağı, girilemezliği, istenmeyişi, silişi çağrıştırıyor bence. Uluslararası işaretlerde de çarpı bu anlamıyla kullanılıyor. Bir sigara resmi koyar üzerine çarpı atarsanız, bu sigaranın yasak olduğunu, sigaranın istenmediğini anlatır. Bir kamyon resmi koyar üzerine çarpı atarsanız, bu kamyonun giremeyeceğini anlatır. Çarpıların, o 4 isim üzerinde yer alma sebebi budur. Biz, onları istemiyoruz, Demirspor’u onların giremeyeceği bir yer olarak hayal ediyoruz, bu uğurda çalışıyoruz. Çarpılarımızın özellikle seçilmiş renkleri, temel olarak nereden yola çıktığımızı, neden istemediğimizi anlatır halde bence. Şiddete yönelik bir sembol kullanmak isteseydik, kurukafa, “wanted”, bıçak, kasatura ve dahi tırnak makası (aslında bu sonuncusu fena fikir değilmiş : )) kullanılabilirdi. Çarpıyı, evrensel sembolik anlamıyla ele aldık. Ancak, farklı çağrışımlar gelişebilir elbette kişilere göre. Blogun tepesinde yer alan resmin anlamını bu şekilde okumakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Slogana gelince; stadyum ve sandığa ilişkin herhangi bir yanlış anlaşılma olmamış. Şehir ve sokağı biraz daha açmakta fayda var sanırım. “Sokak” derken yine elbette, şiddet üretilecek bir mekanı düşünmüyoruz. Sokağın, Demirsporlular içerisinde yerinin ayrı olduğunu biliyoruz. Sokağın tarihimizde, Demirsporluların eylemlerine, protestolarına sahne olduğunu biliyoruz. “Sokak” sözcüğünü, daha çok sol literatürün kullandığı “hesabını alanlarda soracağız” sloganında ki “alan”a ikame olarak kullanıyoruz. “Alan” demiyoruz, zira ortaya koyabileceğimiz kitlesel eylemlerin yanı sıra, sokağı ve “sokağın duvarlarını” da sahipleniyoruz. Sokak, sloganımızdaki duruşu ile “köşesinde futbolcu-yönetici-başkan kıstırılacak, dövülecek, hırpalanacak yer” olmaktan çok “tepkimizi şiddet kullanmadan dile getireceğimiz, gerektiğinde çok da etkin kullanacağımız yer” anlamına geliyor.

Sloganı baştan ele alıp takip edecek olursak; Stadyum>>Sokak>>Şehir>>Sandık. Stadyum hali hazırda bizim olan, içerisinde bulunduğumuz mekan olarak tepkimizi göstereceğimiz ilk mecra. Bunun üzerine sokak geliyor, yukarıda açıklamaya çalıştığım biçimde “stadyumdaki tepkinin üzerine, sokağa kitlesel eyleme de çıkarız” anlamında. Ardından, stadyumdan sokağa akan Demirsporluların, bir şehri eylem alanına (şiddetten söz etmiyorum) çevirebileceği anlatılıyor. “Hesap sorma” sürecimizin, stadyumda, sokakta kısıtlı kalmayacağını bütün bir şehri saracağını ortaya koyuyor. Nihayetinde gelen “sandık”, şehrin yönetimi konusunda da hesap soruşumuzun devam edeceğini ifade ediyor. “Stadyumdan sokağa çıkalım, şehri saralım, sandığı unutmayalım” örgüsüyle, hesap soruşumuzun rotası çizilmiş oluyor. Rota, herhangi bir yerinde şiddete işaret etmiyor. Oysa, slogan şiddet üretmek isteseydik şu şekliyle de kurulabilirdi: “Tribünde – Sahada – Soyunma Odasında…” bu rota şiddete işaret eder bir rota olurdu, evet.

Sonuç olarak, bizim kafamızdan geçtiği haliyle bloga yansıyan, yansıtmaya çalıştığımız duruş, tavır budur. Ancak elbette bu yansıma, tartışmaya halen açıktır. Jose Marti başta olmak üzere, tüm arkadaşları, bu açıklamaların üzerine yeniden fikir üretmeye çağırıyorum ben. İçimizdekini dışa vuruşumuzun en doğru halini hep birlikte yaratabiliriz ancak.
Adsız dedi ki…
FACEBOOKTAKI UNSAL KA FUN CLUPU KAPTAMIS BULUNUYORUM DUYURULUR..BIZ BUNDAN SONRA GERCEK DEMİRSPORLU FUTBOLCULARI SEVECEGIZ SAHADA OLUMUNE MUCADELE EDEN FUTBOLCULARI SEVECEGIZ..
Adsız dedi ki…
BORA KALYON UN FUNINI ACMAYI DUSUNDUM HEM GERCEK BIR DEMIRSPORLU OLMASINDAN HEMDE OZGURE CEZASINI VERDIGI ICIN..
http://www.facebook.com/group.php?gid=15725433780
Adsız dedi ki…
Bu uzun, açıklayıcı, doyurucu yazısı için Vertumnus'a teşekkür ediyorum.
Blogu haberdar olduğumdan bu yana keyifle takip ediyorum. "On dört bin küsür farklı IP günü" ziyaretine sahip olarak da kendini ispatladı,blog. Başka forumlara da defalarca linkini attığım kaliteli yazılarıyla, duruşuyla, seviyesiyle, medya tarafından takip edilirliğiyle, Türkçe'ye gösterdiği özenle, eleştiriye açıklığıyla daha fazlasını hakettiği kanaatindeyim.
Çarpı mevzuu sembolik bir tartışma zemini oluşturdu aslında. Ajansspor yorumcuları üzerinde yorum yazılmayacak kadar seviyesiz şeyler yazıyorlar ama TD gibi binlerce üyeye sahip, bütün takım taraftarlarının girdiği, yorum yazdığı, zaman zaman bizler hakkında görüş belirttiği yerlerde de Adana Demirspor'lu olduğunu söyleyen kişilerin seviyesiz, hakaretten başka şey içermeyen yazılar yazdığına şahit olduk. Mersin deplasmanında yaşananlar, Mustava'ya "Halkın Takımı" pankartı üzerine mükemmel bir yazı yazdırdı, maalesef.
Kitle büyüdükçe kontrol edilirlik zorlaşır evet. Ama kontrol edebilmek için çok sağlam bir duruş şarttır. Bu duruş tavizsiz olmalıdır. Facebook'ta "Özgür Nasuh ..irsin gitsin" diye grup açmak marifet değildir. Özgür Nasuh'un alt komşusu olursun, evde sürekli gürültü yapıyor diye hiç sevmiyorsundur, git istediğin grubu aç, seçtiğin kelimeleri sana mal edelim ama Mavi-lacivert logoyu kullanma..

Bütün bu olumsuz örnekler, bahsettiğim kararlı duruş beklentisi, bu beklentimin internet ortamında blog üzerinde yoğunlaşması ve bunun üzerine çarpı işaretini algılayışımın vertumnusun algılayışıyla olan nüansı itirazımın temelini oluşturdu. İnsan resmi üzerine konan çarpı öldürülecek insan anlamına da gelir. Tıpkı Çorum'da, Maraş'ta evleri çarpılanan insanlar gibi. Yada Madımak'ta çarpılanan 33 kişi gibi. Bazen insanları hedef göstermek için çarpı koymana bile gerek yoktur. Akit veya Vakit gazetesinin sık sık yaptığı gibi.
Sokakta hesap sorma mevzuuna tekrar gelelim. Vertumnus o kadar güzel açıklamış ki çerçeve O'nun yazdığı duyarlılıkta, bilinçte, işçilikte kalsa hiçbir zaman sorun yaşanmaz..
Bu sembolik tartışmayı kendi adıma burada sonlandırıyorum..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

Başkan Krizi

 Sahadaki kriz en tepeye de yansıdı; Murat Sancak dün akşam başkanlığı Metin Korkmaz'a devrettiğini açıkladı. Gelişmeleri görebilmek adına biraz beklemek gerekli ama şu anda birkaç neden ve ihtimal var gibi görünüyor: Birincisi, "tamam vazgeçtim" deyip geri dönmesi; daha önce yapmıştı. İkincisi, "TFF'de FETÖcüler var" yönlü açıklamaları ve hakem camiasına eleştirilerinden dolayı çeşitli hukuki ve mali sıkıştırmalara maruz kalması. O yüzden biraz geri plana çekilmek istemiş olabilir. Metin Korkmaz eliyle yönetime devam eder. Üçüncüsü, parasının bitmiş olması ve Adana Demirspor'dan tamamen uzaklaşması. Başkan'ın en büyük sorunlarından biri iletişim stratejisinin düzgün olmaması. Attığı twitler ve açıklamalar fazla öfkeli. Çoğu zaman kötü Türkçe ile karman çorman açıklamalar yapıyor. Twitter (X) infosundaki yazılar/iddialar bile kötü yazılmış. En basitinden, Adanademirspor değil, Adana Demirspor yazması gerekli. Kulübün sosyal medya hesapları iyi yöneti

Demirspor Taraftarı Ayakta

 Adana Demirspor taraftarı, kendisini küme düşürmekle tehdit eden eski Başkanlarına karşı yaptığı açıklamalarla tavrını gösterdi. Umut Düşkün'ün başlattığı açıklama silsilesi, Şimşekler Grubu 'nun diğer liderleri, Ankara Tayfası , İzmir Tayfası ve diğer oluşumların net tavırları ile güçlendi. Ortak ses, kimse Demirspor'dan üstün değildir ve Demirspor tribünüyle vardır şeklindeydi. Yıllardır alt liglerde mücadele etmiş bir camiaya bu tehdit sökmedi.