Ana içeriğe atla

iki gerçeklik ve taraftarın gücü

Blog'un ruhu olayları daha ivedi vermekle ilgilidir ama ben ancak oturabiliyorum bilgisayar başına.

Pazar günü yaşananlara dair iki gerçeklik var: Biri hukuki; diğer fiili. Hukuki olan, rakip takım taraftarına yüzde 5'lik yer ayırma durumu. Yani bize o stadda ayrılan yer, 250-300 kişi civarında... Fiili olan da memleketin öbür ucundaki maçlara 7-8 otobüs giden Demirspor taraftarının 30 km mesafedeki deplasmana 300 kişi gitmeyeceğidir.

TİY-Adana Demirspor maçında yaşanan ve sonucunda taraftara fatura edilen olayların baş rolünde,Tarsus yönetiminin işbilmeziliği ve daha fazlası polisin olayları bastırmadaki yetersizliği-kitle psiklojisinden uzaklığı-daha net söylemek gerekirse hiç birşey olamayanın, çocuk yaşta polis olması bulunuyor.

Tüm bir hafta içi maç biletlerine ve kapasiteye dair net bir açıklama gelmedi; 6 gün boyunca her iki tarafın yöneticileri de konuya açıklık getirmedi. Oysa ki yönetimler bir araya gelip basına duyuru yapılsaydı ve bu işin bir olurunu bulsalardı bu manzaralar yaşanmayacaktı.



Eğer duyuru yapılsaydı, gelecek kişi sayısını Şimşekler Grubu kontrol edebilirdi, ya da Demirspor yönetimi kendi taraftarına çağrı yapabilirdi. Ancak doğal olarak, futbolu seven, takımına herşeyi üstünde bağlılık gösterdiğini bundan önce defalarca sergilemiş Demirspor taraftarı, gerekirse Tarsus tribünlerine geçip, bu maçı seyretmek istedi.

TİY yönetimi, aşırı sayıda taraftarın getirildiğini söylüyor. Demirspor taraftarı "getirilmez" kendi gelir; takımını nerede olursa olsun yalnız bırakmaz.

Ben stada yaklaşık iki saat öncesinde gittim; daha Adana'dan grup gelmemişti ve stad çevresinde 200'e yakın Demirsporlu vardı; her biri kendi imkanları ile gelen; yani Adana'dan "getirilmeyen"...



Grup geldiğinde, sadece biletli olanların içeri alacağı duyruldu ve ondan sonra pazarlıklar başladı; o an, tahminim yaklaşık 1500 Demirsporlu vardı ki ben içeri girdiğimde gelmeye devam ediyordu Mavililier...

Burada açık bir hak ihlali yapıldı ve Adanalıların Tarsusluların içinde maç seyredemeyeceği, kimlik kontrolü yapılacağı duyuruldu. Bu da yeni bir taktik: Babasının dedesinin kütüğü nedeniyle maç izleyememek. Bu konuda dava açılsa kesin kazanılır diye düşünüyorum. Kütüğüm nedeniyle maç izleyememek açıkça ayrımcılık.

Bir şekilde ikiye bir de olsa içeri girildi ancak Demirspor taraftarı, dışarıdaki yoldaşlarını içeri sokmadan bu maçı başlatmamaya kararlıydı, ısrarlı tezahüratlar, Tarsus yönetime çağrılar işe yaramadı önce dışarıda fırtına koptu sonra içeride.



Tarsus polisi üstü kapalı bu ortamda ve bu sıkışık kitleye biber gazı sıktı... İçeriye girenler daha çok sıkışarak dışarıdakilere yer açtı ancak sözler tutulmadı ve bir çok kişi dışarıda kaldı. Aslında yapılması gereken, bir kısım taraftarın Tarsusluların içine alınmasıydı-ki gerek yöre olarak gerekse futbol kulübü olarak arada bir husumet,tatsızlık yoktu öncesinde-geçen yıl da böyle olmuştu... Hatta bizim karşımızda yer alan diğer kale arkasında Tarsuslularla karışık oturan Demirsporluluar vardı...

Ya da grubun yan tarafında, "güvenlik" nedeniyle boş bırakılan kısım açılabilirdi. Böylece hem Demirspor taraftarının güvenliği hem de maçın güvenliği tehlikeye atılmazdı. Ancak yapılmadı.

Biber gazını yiyen Demirsporlular o can havliyle kaçacak ve nefes alack yer olmadığı için, kendini sahaya attı.



Tarsus yönetimi o kadar hınç doluydu ki çevredeki apartmanların damlarına çıkan Demirsporluları bile aşağı indirdi.

Olay böylece, Demirspor taraftarının azgınlığına ve taşkınlığına fatura edilebilir hale geldi. Evet, arkadaşları dışarıda cop yerken sessizce çekirdeklerini çintip, top bizim takımın ayağına gelince alkışlayıp karşı tarafa geçince ıslıklamalıydı!!

İşin özü, fiili gerçeklikle hukukiki gerçeklik bir yerlerde örtüşmeli. Futbol ve özellikle Akdeniz kıyılarında futbol soğuk kurallarla çevrelenemez. Biz sizin istediğiniz tipte taraftar olmayacağız!

Küçük olsun benim olsun mantığı ile yönettiğiniz kulüplerin asıl sahibi taraftarlardır ve taraftarı olmayan kulüpler bu gerçeği anlayamaz.

Tribündeki kitle bir güç olarak orada durmaktadır ve harekete geçtiğinde önünde ne siz kodaman yöneticiler ne de polis durabilir, duramadı da. Olaylar yatıştıktan sonra ısrarla devam eden tezahüratlar sonucunda önümüzdeki polis ekibi gitti; yerine jandarma geldi.

Evet, olaylar çıktı, evet ceza alacağız. Ama kusura bakmayın, yumurtaları kırmadan menemen yapamazsınız! Taraftarın gücünü hesaba katmak zorundasınız!

Yorumlar

mustava dedi ki…
Daha bir hırslıyız şimdi! Ama bizi çekmek istediğiniz çukurun da farkındayız. Sezon sonunda görüşürüz ağalar-paşalar-başkanlar...
vertumnus dedi ki…
hepinize cümleten geçmiş olsun kaptan. bu ülkenin, tribün kültürünü oturma tarihinin karanlık çağlarını yaşamak bize düştü maalesef. torunlarımız "yok artık, dedem de abartıyor, copmuş, biber gazıymış, 90 dakika küfürmüş...bunadı bu" diyecekler...umarım, diyecekler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 4 - Beşiktaş: 2

 Adana Demirspor varsa umut vardır. 3. kalecisi, yedek oyuncusu, sahası, tribünü fark etmez; Demirsporlu devam eder! Bugün 4-0'a getirdiğimiz maçtan iki farklı galip ayrıldık. İç sahadaki kayıpsız gidişat devam etti. 3. haftanın erteleme maçında, öncesinde hafta sonunun kaleci ve kırmız kart krizlerinin damga vurduğu, maç içinde ilk golü atan Belhanda'nın da fenalaşıp oyuna devam edemediği, 2008'li yedek kaleci, 2005'li yedek oyuncularla kadroyu tamamladığımız günde yine skor üretmeyi bildik; yediğimizden fazlasını attık. İşte kazanmanın yolu bu! Belhanda, Niang, Emre Akbaba ve Yusuf Erdoğan'la fileleri sarstık. Niang'ın dördüncü, Yusuf Erdoğan'ın üçüncü golleri oldu. Bu lige damga vuracağımızı biliyorduk; öyle olmaya devam ediyor.