Ana içeriğe atla

Belediyeden Kulübe Kaynak Aktarımı

Adana Demirspor için belki de bundan daha önemli bir konu yok. Geçmişi yönlendiren geleceği etkileyen, çalkantıların ve durulmaların temelinde hep bu işlemler yatıyor. Ankara Tayfası'nın kulüp belediye ilişkilerindeki yaklaşımı her zaman kulübün bağımsızlığı temelinde kuruldu. Bu bağımsızlığı belediye ile kulüp arasındaki ilişkilerde karşılıklı saygı ile sağlamak gerektiğini vurguladık. Belediyenin kulübe kaynak aktarımlarını bir şov ve yönetim malzemesi olarak kullanmamasının önemine değindik. Aytaç Durak döneminde ağırlıklı olmak üzere karşılaştığımız kötü manzaralar kentin idari birimleri ile özellikle önemli taraftar kitleleri arasında kopuş ve önyargılara yol açtı.

Bugün kulübün tesislerinin isminin Aytaç Durak olmasından içi sızlamayan taraftar oldukça azdır diye düşünüyorum. 

Birbirine yakın oranlarda oy dağılımının olduğu Adana gibi bir kentte hayatını Demirspor üzerinden yaşayan ve anlamlandıran çok önemli bir kitle ve oy potansiyeli olduğu gerçeğini her zaman aklımızın bir köşesinde tutmalıyız. Bu bağlamda bir siyasinin arkasında Demirspor taraftarının önemli bölümünün desteğini algılaması ona önemli ölçüde avantaj sağlayacaktır. 

Yerel seçimler sonrasında büyükşehir belediyesi Sayın SÖZLÜ'ye emanet edildi. Başkanın bizim kulübün onursal başkanı olması için kulübe ilave bir değer katmasına gerek yok. Yöneticiler tarafından sürekli saygı ile yad edilmesi, belki tesis isimlerinden en fiyakalısının kendi ismini taşıması da oldukça kolay ve olağan. Ancak bence daha önemli olan sayın SÖZLÜ'ye gösterilecek saygının onun işgal ettiği makam yerine şahsına gösterilmesidir. Yarın belediye makamından ayrıldığında da olumlu anılabilmesi, kendisine gönül borcumuz olmasıdır. Koltuktan kalkar kalkmaz saygıyı yitirmekle koltuktan bağımsız olarak saygıya layık görülmek elbette farklı şeyler. 

Bir Demirspor taraftarı olarak belediyenin uygulamalarını farklı isimler altında yıllardır izliyoruz. O nedenle beklentilerimiz açık. Artık tıpkı kulüpte olduğu gibi belediye kulüp ilişkilerinde de eski usullerin terk edilmesini, samimiyetin ön plana çıkmasını arzu ediyoruz.

Bugün herkes biliyor ki; en küçük mahalle takımlarının bile otopark, halı saha gibi kalıcı gelirleri varken ve bu gelirler kentin idari yöneticileri eli ile o takımlara kazandırılmışken böyle bir kalıcı gelirimizin olmasını eski belediye yönetimleri istememiştir. Kendi ayakları üzerinde duran bir Demirspor siyasi otoritelerce arzu edilmemiştir. O siyasiler, kendilerine muhtaç olanlardan saygı, taraftardan ise beddua almışlardır.

Belediyenin önünde böyle bir imkan vardır. Bize kalıcı gelir tahsis ederek bu zinciri kırabilir.

Denklemin ikinci tarafı Adana Demirspor'un mali yapısı ile ilgilidir. Bugün kulübün esaslı tüm gelirleri temliklere gitmekte, belediyeden gelen kaynak, devamlılığı olmayan bir kaç karşılıksız gelir ile yöneticilerin kulübe aktardığı kaynaklarla da yeni transferler yapılmakta, primler ödenmekte, personelin maaşı yatırılmakta, kısaca idare edilmektedir. Tablo açıktır, borç hızla artmaktadır. Temlikli olanlar dahil, belediyeden gelen aktarımlar da dahil kulübün gelirleri kulübün ayakta kalmasına yetmemekte, borçlanmak zorunluluk olmaktadır. Oysa bugün kulübün temlik konulmuş borcu olmasa Adana Demirspor kendi ayakları üzerinde durabilecek, gelecek kaygısı yaşamayacaktır. Kulübün en önemli gelir kaynağından tek kuruş tahsil edememesi kadar acı ve vahim bir durum olabilir mi?

Bu tabloyu gerek mevcut yönetim ve gerekse potansiyel yöneticiler bilmektedir. Bu nedenle kongre sürecinde gerek mevcut yönetim ve gerekse potansiyel adaylar belediye ile istişare içinde hareket etme gereği hissetmişlerdir. Nitekim Selahattin AYDOĞDU da kongreden önce belediyenin desteği olmaksızın bu mali tablo ile bu işi yürütmenin imkansız olduğunu açıkça dile getirmiştir.

Belediye Başkanı sayın SÖZLÜ de taraf göz etmeksizin Demirspor kulübünün, yönetiminin yanında olduğunu, onlara destek olacağını ifade etmiştir. Daha açık bir şekilde söyleyecek olursam sayın SÖZLÜ kongre öncesinde herhangi bir potansiyel adaya ben sana destek vermem demiş olsa idi o aday perde arkasındaki yarışa giremezdi. Sayın SÖZLÜ kongre öncesinde Selahattin AYDOĞDU'ya belediye kaynaklarını unut dese idi bugün AYDOĞDU başkan değildi. 

Şimdi içinde bulunulan tabloda belediyeden kaynak aktarımının yapılmayabileceği, yapılsa dahi beklentileri karşılayamayabileceği konuşuluyor. Söylenti dahi olsa bu durumun çok sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki;

-Sıfırdan bir takım kuruldu. Bu takım kaliteli isimleri bünyesine kattı ve yaş ortalamasını da düşürdü. İki değerli spor adamını bünyesine kattı. İzlediğimiz kadarı ile atmosfer oldukça iyi. Bu tabloyu hangi gerekçe ile olursa olsun bozmamak gerekir.

-Kurulan bu takım çok güçlü takımların olduğu bir ligde mücadele edecek. İlk beş hafta maçlarımız görece kolay olacak sonra zor bir fikstür bizi bekliyor. Bu beş haftayı olanca az kayıpla atlatmak zorundayız. Aksi takdirde umutlarımız kabusa evrilebilir. Bu riskin doğmasına izin vermemek, vesile olmamak gerekir.

Öte yandan sayın SÖZLÜ ile birlikte eski yönetim anlayışının bırakılması ve kulübün batağa sürüklenmesinin izlenmesindense borçların eritilmesine katkı konulması beklenmektedir. Kulüp gelirleri ile giderlerini karşılayacak mali yapıda değildir ve yakın zamanda Sakaryaspor, Kocaelispor, Ankaragücü gibi takımların düştüğü duruma düşme tehlikesi yaşamaktadır. Ya da bu borçların eritilmesi gerekmektedir. Asıl savaş sahada değil ekonomik alanda verilmelidir. 

Bu kapsamda belediyenin yönetim ayırt etmeksizin borçların eritilmesi, çarkın döndürülmesi için rol oynaması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu rolü oynamayacaksa kayyum eliyle takımın yönetilmesinde hayır vardır. Mevcut yönetimin desteklenmesi düşünülmüyor ise belediye tarafından;

-kongre sürecinden sonra nelerin değiştiği, 
-mevcut yönetimin hangi icraatini yerine getirmediği,
-başka bir yönetime destek verilmesinin planlanıp planlanmadığı,
-böyle bir yönetim var ise o yönetimin tercih gerekçelerinin ne olduğu

gibi konularda açıklama yapması uygun olacaktır. Gönül ister ki; belediye bu atalet zincirini kırsın, değişime öncülük etsin. Zaman gösterecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 4 - Beşiktaş: 2

 Adana Demirspor varsa umut vardır. 3. kalecisi, yedek oyuncusu, sahası, tribünü fark etmez; Demirsporlu devam eder! Bugün 4-0'a getirdiğimiz maçtan iki farklı galip ayrıldık. İç sahadaki kayıpsız gidişat devam etti. 3. haftanın erteleme maçında, öncesinde hafta sonunun kaleci ve kırmız kart krizlerinin damga vurduğu, maç içinde ilk golü atan Belhanda'nın da fenalaşıp oyuna devam edemediği, 2008'li yedek kaleci, 2005'li yedek oyuncularla kadroyu tamamladığımız günde yine skor üretmeyi bildik; yediğimizden fazlasını attık. İşte kazanmanın yolu bu! Belhanda, Niang, Emre Akbaba ve Yusuf Erdoğan'la fileleri sarstık. Niang'ın dördüncü, Yusuf Erdoğan'ın üçüncü golleri oldu. Bu lige damga vuracağımızı biliyorduk; öyle olmaya devam ediyor.