Ana içeriğe atla

Konuk Yazar:Levent Şenlik "Çoluk Çocuk Kulübü Olduk"

---
demirgibiyiz@gmail.com mail adresimize gelen yazılardan birini daha sizlerle paylaşıyoruz. Yazarımız İbrahim Levent Şenlik, bize biraz kızgın; aslında anlattıklarıyla çok farklı şeyler düşünmesek de bazı konularda bizi eleştiriyor.

Öncelikle Demirspor'un çoluk çocuk kulübü haline gelidiğini ve camiada "abi" eksikliğinin olduğunu savunuyor. İkincisi, Adana'nın önde gelenlerinin, protokolünün diyelim kısaca, camiayı yalnız bıraktığını söylüyor ki bu tespitine katılıyoruz tabii ki. Sonuçta karanlığa küfretmektense bir mum yakmak gerektiğini belirtmiş; bizim 3 yıllık blog geçmişimizde yaktığımız mumların sayısıyla fener alayı düzenlenebilir. Sadece eleştirmek değil fikir üretmek, bu blogun yaptığı temel işlerden biri. Mailini büyük puntolarla yazarak bizi "ihtaren" uyaran Sayın Şenlik'in yazısını, bize özel serzenişlerini keserek/kendimize saklayarak ve tabii ki puntolarını küçülterek yayınlıyoruz:
---


Arkadaşlar merhaba,

Blogunuzu uzun zamandır takip ediyorum. Aslında size yazdığım son mailden sonra artık yazmamayı düşünüyordum ama Adana Demirspor sevgisi ve blogtaki bazı yazılar sebebiyle dayanamadım. Amacım tek kişilik şov yapmak veya ilgi çekmek değil, tamamen, sizinle ortak olduğunu düşündüğüm bir renk sevdası için birşeyler paylaşmaktır.

Önce babam Feyyaz Şenlik, 1970'li yıllarda Fatih Terim'le beraber profesyonel takımda 4 yıl, daha sonra ben 1994-1997 arası paf takımda 2 sezon mutluluk ve şerefle bu takımın formasını giydim. Babamın Gençlik Stadı'nda (o zaman 5 ocak stadı yoktu) Fatih Terim ve diğer futbolcularla beraber çektirdiği siyah beyaz fotoğrafların yanına, paf liginde gol kralı olarak Adana Demirspor formamla Adana Ekspres ve Bölge gazetelerinde çıkan fotoğrafımı koymak da nasip oldu....

Çaça Yüksel'den tutun da, Kartal Yaşar'a kadar tüm "emmi"lerimle de Adana'dan ayrıldığım 2002 yılından bu tarafa her gittiğimde görüşmüş ellerini öpmüşümdür. Şimdi öncelikle blogunuzda ister yorum olsun, ister blog yazarlarının görüşleri olsun bir çok konuda bazı yanlışlar var.

Adana Demirspor kulübü, camiası, forması; 20-22 yaşındaki iddia müptelası, hafta sonu soluğu Mersin'de,(direkt uçuşların başlamasıyla Antalya'da),İstanbul'da alan, maç sonu otele döner dönmez daha kendi takımının boynu bükük iken, başka bazı (özellikle doğdukları illerin) takımlarının maçlarının sonuçlarını merak eden(-ki bu biraz daha masum) futbolcuların; Adana'da sulardaki şanlı şerefli ve nice güzel günlerin yaşandığı kulüp binası seyhan nehri kenarındaki (şu anki haliyle izbe)tesislere taşındıktan sonra eskisi gibi kalabalık olmadığından gitmeye pek lüzum görmeyen yöneticilerin vs.vs. anlayamayacakları kadar güzel ve onurludur.

Her ne kadar Adana'ya iş yoğunluğum nedeniyle ancak yıllık izinlerimde gidebiliyor olsam da,köklerimiz 100 yıl önce olduğu gibi çok şükür hala adana da olduğundan ve camia içerisindeki dostlarım aracılığı ile yukarıda yazdıklarımı gün be gün biliyorum.

1- Blogtaki bazı arkadaşlar mevcut yönetimin yaş ortalamasını düşürebilecek transfer yapamadığını yazmış.

Adana Demirspor profesyonel futbol takımının son 4 sezondur kronik olarak play-off oynadığı tüm sezonlarda toplam 57 futbolcu forma giymiş ve bu futbolcuların en yüksek yaş ortalamasının yakalandığı sezon ortalama 24 olmuştur. Adana Demirspor süper lig'e son çıktığında kadrosunda bulunan Tekin abi (İncebaldır), Ercan abi (Aslankeser) ve daha bir çok efsane futbolcu abimiz 33 yaş ortalamasıyla başarılı sezonlar geçirmiştir. Takımın 1 değil neredeyse (en azından karakteriyle,kültürüyle) 6-7 Adanalı abisi her zaman olmuştur. Adana Demirspor altyapısı sürekli olarak dışarıya başarılı sporcular göndermiş,başarılar sağlamış son olarak U-18 futbol takımı Türkiye 4.sü olmuş,ancak profesyonel takımda neredeyse adanalı futbolcu kalmamıştır.

Son 4 sezondur bu anlamda takımın abisi konumunda kimse olmadığı gibi,takımda Adana ruhunu futbolculara anlatabilecek kimse de maalesef yoktur.

Bu söylediklerimin ne kadar önemli olduğunu profesyonel takımlarda herhangi bir sebeple görev almış herkes bilir. "akıl yaşta değil, baştadır" Evet ama
Adana Demirspor kulübü son yıllarda hem fizyolojik (futbolcular),hemde zihinsel olarak (yöneticiler) maalesef tam bir çoluk çocuk kulübü olmuştur.

2-Peki bu takımın gerçek anlamda sahibi taraftarlar?

Blogunuzda da belirttiğiniz gibi Giresun, Buca, Tavşanlı, Güngören vs gibi takımlar Adana Demirsporun arkalarından el sallayarak bir üstliglere gönderdiği takımlardır. Ancak son olarak, gene play-offlarda elendiğimiz Tavşanlı maçına, Kütahyalı 2 milletvekili, Kütahya valisi, vali yardımcısı, belediye başkanı, Kütahya garnizon komutanının da dahil olduğu protokol gurubu kalkıp gelirken, Adanalı protokol üyelerine ayrılan koltuklar "dekor"olarak kalmıştır. Her ne kadar olmadığı savunulsa da böylesine önemli maçlarda siyasi "erk" in hakemler ve gerek kendi camiamız gerkese rakip takım üzerinde ne kadar etkili olduğunu ancak bu maçlarda,soyunma odalarında, koridorlarda o havayı koklayanlar bilir.

Yine geçen sene Şimşekler Grubunun içerisinde tayfa vs. kelimesi bulunan gruplara Adana kültüründe olmadığı gibi bazı gerekçelerle tepki göstermesi ve 5 ocak stadına bu gibi ünvanlarla gelen grupları, atkı, pankart vs.almayacağını bildirdiği açıklamasından sonra da benzer bir maili onlara da attım. Ve bütünleşerek her şehirden her gruptan isimleri ne olursa olsun herkesi birleştirerek Adana ihanetini bitirmeye yönelik birşeyler yapmaya davet ettim.

Bunun neticesinde şehirde bazı billboardlar kiralanarak neredeyse adananın yerini haritada göstermeyecek durumda olan bazı Adana milletvekilleri protesto edildi. Özellikle Adana Demirspor taraftarı esnafın yoğunlukla bulunduğu ve eski adı arı sokağı iken dönemin belediye başkanı Aytaç Durak tarafından Fatih Terim sokağı olarak değiştirilen sokağın tabelası, Fatih Terim'in süre gelen Adana vefasızlığı ve medyadaki bazı açıklamaları nedeniyle, esnaf tafarından indirildi.

Sonuç olarak tek taraflı "platonik" sevgi mutluluk getirmez. Benim kadar,senin kadar önce futbolcunun, sonra yöneticinin ve daha sonra da elinde güç bulunduranın da Adana'yı, Adanalı'yı ve Adana Demirspor'u sevmesi gerekmez mi?

Yazının daha fazla uzamasını ve zamanınızı almak istemiyorum. Bizimki karanlığa küfür etmektense kalkıp bir mum yakma girişimidir.

Sevgi ve saygılarımla

İbrahim Levent Şenlik

Yorumlar

Onur BİÇER dedi ki…
Levent Bey, kadronun ortalamasının 24 olduğu hatta en yüksek 24 olduğu sonucuna nasıl ulaştınız? Bu uzun bir analiz gerektiriyor. Eğer kastınız tff'nin sitesinden girip 57 futbolcu olarak ifade ettiğiniz futbolcuların yaşları toplamı üzerinden bir ortalama almak ise yanlış sonuca ulaşmışsınız diyebilirim. Yapılması gereken maçlarda oynayanların ortalamasını almak olmalıydı. O şekilde bir analiz yapıldığında sizinle aynı sonuca ulaşmayacağımız kanaatindeyim. Ayrıca abilik müessesesine değiniyorsunuz, biz de abiliğin gerçekten abilik yapılması durumunda kötü bir şey olduğunu söylemiyoruz. Ancak son zamanlarda abi sıfatıyla takıma gelen, mahallenin çocuğu diye kendini lanse eden futbolcuları da yani o Adanalıları da analizinize dahil etmeniz gerekirdi.

Yazınızın kalan kısmı ile hem fikirim.
Alpaslan KUŞVURAN dedi ki…
Özgür Nasuh ve İlker Avcıbay Adanalı'ydı...
kebabman dedi ki…
Levent Bey sanirim olaylarin biraz disinda kalmissiniz.Bir onceki sezon yukselme grubuna kalmamizi saglayacak maclarda Cem Hallaceli ve Alper Yesil'in performanslarini izlediniz mi?Onlar da Adanali'ydi.Kulup personeli icinde Adana'da 0-0 biten macimiz sonrasi takim otobusune binmeden once iddiaa bayisine girip diger mac sonuclari merak edenlerimiz de oldugunu gozlemlediniz mi?

Yas ortalamasi konusunda bir yanlisiniz var.

Aslinda yonetimsel FINANSAL DISIPLIN saglanamadigi surece ,yonetim tarafindan ayaklarimiz yoganimiza gore uzatilmadigi surece abiler de "yalan" oluyor,gencler de "hikaye" oluyor...Gunumuzde yasananlarin ozeti bana gore budur.
Adsız dedi ki…
son 5 sezonun yaş ortalaması 2006-2007:29, 2007-2008:28, 2008-2009:27, 2009-2010:29, 2010-2011:28

Ortalamalar o sezonlar içinde oynanan 1 maçın 11 inden alınıp hesaplanmıştır.11 ler içinde yaşı 30 un üstünde en çok futbolcu 2006-2007 sezonundadır. ortalamalara bakarsak bence takımın yaşı ideal sayılabilir.çünkü genel olarak 34 ten sonra futbolcular futbola veda eder.evet zaman zaman çok yaşlı futbolcular gelmiştir.bunun yanında gençlerde gelmiştir.evet hikaye olmuştur birçoğu bazılarıda yıldız bkz.Yiğit İncedemir.
lafı götünden anlama huyundan ne zaman vazgeçeğiz.levent beyin yazısında ben ne ilkerin,ne özgürün,ne cemin,ne alperin adını duymadım nede bunlardan abilik yapmasını beklediğini yada yaptığını.
leven bey hani sizinde hep dediğiniz gibi seyirciye, futbola saygılı abilikten yada böyle bir abi olmadığından bahsetmiş.şimdi ben malmıyım böyle anladım diye
yorum bırakana yazı gönderene bu saldırı niye, bu önyargı niye sadece sizlermi demirsporlusunuz (sözüm saldıranlara)

bizim asıl sorunumuz yönetici sorunu bizim paraya pula ihtiyacımız yok iyi bir yönetici herşeyin üstesinden gelir basınında paranında çakallarında vs.
Onur BİÇER dedi ki…
Ben yazılarda bir saldırı algılamamıştım. Lüzümsuz sert bir çıkış olduğunu düşünüyorum.
kebabman dedi ki…
Sevgili ŞALGAM,
Ayni olayi yasayan 2 farkli insan yasadiklarindan farkli dersler cikarabilir.Ayni yaziyi okuyan 2 farkli insan farkli sonuclar cikarabilir.
Mesala senin anladigin gibi anlamis olanlarin mal olabilecegini nereden cikardin?Insanlarin huylari ve duygulari zamanla degisebiliyor.Degistiren tavsiyeler degil ,yasananlardir.

Yazi gonderenin verilen cevap yazilarini nasil anlayabilecegini ancak tahmin edebiliriz,ihtimaller siralayabiliriz ve hepsindede yanilmis olabiliriz.Yazan icinde ayni kosul gecerlidir.
Onyargi bunu neresinde,gunah bunun neresinde?
Ayni sonuca variyoruz.Sonuca farkli geliyoruz.
Ben saldirma degil dertlestigimizi saniyordum!
Levent bey kendi yasadiklarindan ozetler vermis,daha once hic yazisini okumadigim bir arkadas
bende kendi yasadiklarim,gorduklerim sonrasi vardigim sonucu paylastim.

Taraftar statusundeki hicbir arkadasa saldirma niteliginde hareket etmedim,yazmadim.Alpaslan'da yapmaz.Taraftar statusundeki bazi arkadaslarin kasitli yazilari,kasitli davranislarina maruz kaldim ama tarafimi hic degistirmedim.


Biraz yavas gel,sakinles.
Yigit Incedemir yildiz olmustur ,pekala biz niye elimizde tutamadik! Yonetimsel zaafiyet nedeniyle degil mi? Yildiz benim degilse ben neyleyim yildizi dersem kizma.
Bizim takima gelmeden once geldikleri takimda cok iyi performans gostermis olanlar,mesala Unsal AKA ,geldigi takimin 36 macinin 35'inde oynamis olan Unsal Aka bize gelince neden sinsi planlar icinde yer almistir.
Adanalidir ,gelsinler abilik yapsinlar dediklerimiz neden abilik yapmamislardir.Hep yonetimsel zaaflar nedeniyle sinsi planlar yapma cesareti gostermemisler midir?
Levent Bey'in bahsettigi zaman ile simdiki futbol camiasinin davranislari,duygusalligi vsr si cok degisti.Paraya ilah gibi tapilan toplumda,paraya gosterilen sayginin yuzde 10'nunun DUYGULARA ,GORUSLERE gosterilmedigi topluluklarda iyi yonetici sifati ile gelenler ,kendisini oraya getirenlerin tam destegini alamaz ise 10 gunde DAVUL edilir.Etrafini etkilemeye ,degistirmeye calisan iyi yonetici birde bakarki cevresindekiler gibi hareket etmeye baslamis.
Kosullarin olusmadigi ortamda iyi yonetici cikmaz.


Iyi bir yoneticinin bazi seylerin ustesinden gelebilmesi icin cevresinde iyi niyetli kisilerin olmasi sarti vardir.

Butun bunlari yazmak yerine Levent Bey cok guzel yazmissiniz yada +1940 diye cevaplamak daha mi anlamli olurdu?

Genc deyip arka ciktiklarim hep hayal kirikligi yasatti.Genc deyip sans verilmesi icin mucadele ettiklerim israrlarimiza ragmen 1 sene daha kalmak istemedi.
Baska arkadaslar tarafindan tecrubeli diye getirilenler,arka cikilanlar hayal kirikligi yaratti.
Demekki ortam da bir rahatsizlik var.Rahatsizligi giderebilecek bir gucte henuz olusamadi.
Olusma ihtimali de zor gozukuyor.
Adsız dedi ki…
''Adanalidir ,gelsinler abilik yapsinlar dediklerimiz neden abilik yapmamislardir.Hep yonetimsel zaaflar nedeniyle sinsi planlar yapma cesareti gostermemisler midir?'' bu şekilde izah ederseniz bende yanlış anlamam. ''Özgür Nasuh ve İlker Avcıbay Adanalı'ydı...''derseniz ben yazının içinde geçen senelerde takımda adanalı yoktu yorumunu ararım.''Cem Hallaceli ve Alper Yesil'in performanslarini izlediniz mi?Onlar da Adanali'ydi.'' derseniz ben yazının içinde takımda adanalı yok,adanalı topçular her zaman iyi performans gösterir,takımda adanalı mutlaka olmalı,adanalılar abilik yapacaktır gibi anlamlar ararırım.kısa cevaplar verirseniz olayların dışında kalanlar, benim gib sadece sahada oynanan oyunları gören demirsporlular böyle anlamlar çıkarır.yoksa verdiğiniz kısa cevapların +1940'lardan farkı kalmaz.
kebabman dedi ki…
Sevgili ŞALGAM,
.''Cem Hallaceli ve Alper Yesil'in performanslarini izlediniz mi?Onlar da Adanali'ydi.'' derseniz ben yazının içinde takımda adanalı yok,adanalı topçular her zaman iyi performans gösterir,takımda adanalı mutlaka olmalı,adanalılar abilik yapacaktır gibi anlamlar ararırım.kısa cevaplar verirseniz olayların dışında kalanlar, benim gib sadece sahada oynanan oyunları gören demirsporlular böyle anlamlar çıkarır"
Bu anlami cikarabilenler ortamdan uzak kalmis olanlar demektir.Cem ve Alper'in gonderilmesini icin yonetimi cesaretlendirenler,Onur olmustur,Mustafa olmustur,Yavuz olmustur,Sefik olmustur,Volkan olmustur ,Serkan olmustur,Alpaslan olmustur,Simsekler grubu olmustur vsr vsr .Bu futbolcularin gonderilmesi icin ortak aciklama yapildigini nasil hatirlamazsin.
Bu 2 futbolcunun yerel basindaki yaverleri tarafindan hakkimizda neler yazildigini nasil hatirlamazsin.Hatirlamadigini,bilmedigini nereden bilebilirim.
Eger hatirlamiyorsan,eger askerdeysen vsr sende kendini farkli sekilde ifade edebilir,hem kendine hemde bana zaman tasarrufu saglayabilirdin.
Adsız dedi ki…
Ali Yılmaz da adanalıydı.
kebabman dedi ki…
Kopyele -yapistir yapip zaman kazanalim :-)


Ali Yilmaz'in facebook'ta paylastigi bir videonun altinda yazistiklarimiz.

Sefik Akkurt : Ahhh Ali ahhhh,ahhhh Mesut ahhhh diyorum.isin taraftar boyutunu unutup kararlarinizi futbolcu-yonetici DAR alaninda verdiginiz icin size zaman zaman kizmisimdir.Hele sana cok sinirlendigim zamanlar olmustur Mesut


Ali Yılmaz : şefik abi benim düşüncem şu...bugün adanademir başarızsa bi nedenide saha içinde futbolcuları itecek büyük abi rolünde futbolcuşarın olmayışıdır...beilmem katılırmısn...örnek ercan aslankeser beni oynatırdı bnasuh abi mesut abi fuat abi arman abi diliçıkık abi vs...bugün şunu anlıyorum o dönemki tempomu bu abilere borçluyum

Sefik Akkurt : Evet Ali,bir nedeni ama ASIL nedeni degil.Asil neden hepimizin bildigi gibi yonetimsel...Malum zar zor ciktigimiz Bank Asya liginden duserkende takimda abiler vardi.

-----------------------------



ilk mesajimdaki gorusume geri donersek ;
Aslinda yonetimsel FINANSAL DISIPLIN saglanamadigi surece ,yonetim tarafindan ayaklarimiz yorganimiza gore uzatilmadigi surece abiler de "yalan" oluyor,gencler de "hikaye" oluyor...Gunumuzde yasananlarin ozeti bana gore budur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 4 - Beşiktaş: 2

 Adana Demirspor varsa umut vardır. 3. kalecisi, yedek oyuncusu, sahası, tribünü fark etmez; Demirsporlu devam eder! Bugün 4-0'a getirdiğimiz maçtan iki farklı galip ayrıldık. İç sahadaki kayıpsız gidişat devam etti. 3. haftanın erteleme maçında, öncesinde hafta sonunun kaleci ve kırmız kart krizlerinin damga vurduğu, maç içinde ilk golü atan Belhanda'nın da fenalaşıp oyuna devam edemediği, 2008'li yedek kaleci, 2005'li yedek oyuncularla kadroyu tamamladığımız günde yine skor üretmeyi bildik; yediğimizden fazlasını attık. İşte kazanmanın yolu bu! Belhanda, Niang, Emre Akbaba ve Yusuf Erdoğan'la fileleri sarstık. Niang'ın dördüncü, Yusuf Erdoğan'ın üçüncü golleri oldu. Bu lige damga vuracağımızı biliyorduk; öyle olmaya devam ediyor.