Futbol 1800'lerde İngiltere'deki özel okullarda yoğun biçimde oynanmaktaydı ancak her özel okulda farklı oynandığı için kural birliği yoktu. Futbola ilişkin kurallar ilk defa İngiltere'de 1846 senesinde yazılı hale getirildi. Kurallara ihtiyaç vardı çünkü oyun aşırı derecede vahşiydi ve özel okul öğrencilerinin vahşete eğilimleri bir şekilde törpülenmeliydi. 1846'daki kurallar sertliği sıfırlamaktan çok ılımlı bir geçiş yapmayı amaçlıyor sanırım.
İtalik olarak yazılanlar Theo Stemmler'in "Futbolun Kısa Tarihi"(*) isimli kitabından aldığım pasajlardır. İngiltere'deki özel okullardan Rugby Kolejinde oynanan futbola dair kurallardan bir kaç tanesi...
- Rakibin bacağına tekme atmak("hacking") serbesttir, fakat demir pençeli ayakkabıyla baldırlara ya da gövdenin üst kısmına tekme atmak yasaktır,
- Çelme takmak ("tripping") serbesttir,
- Rakibini tutmak ("holding") serbesttir, fakat ancak tek kolundan tutulduğu ve aynı anda tekmelenmediği sürece...
İngiltere'den Almanya'ya uzanalım...
Futbolun Almanya çıkartmasında başrolü Braunschweig Lisesi'nde profesör olan Konrad Koch oynamıştır (1870'ler). Koch, öğrencilerine gerçek bir İngiliz futbol topu armağan etmiş, onlara futbolu aşılamış, bir yıl sonra da ilk futbol kulübünü -yani bir okul kulübü- kurmuştur.
...
Kurucular genç futbolcuların sağlığıyla da yakından ilgileniyordu. Braunschwieglı oyuncular oyuncular için, şimdi eğlenerek okuduğumuz şu kurallar geçerliydi:
...
4. Oyun sahasının konumu, oyuncuların doğu rüzgarına karşı koşmayacağı şekilde olmalıdır.
5. Kimse futbol sahasının üzerine uzanamaz ya da boş boş duramaz.
6. Hiçbir öğrenci izin almadan ceketini çıkaramaz.
...
10. Aşırı sıcaklarda ya da sert bir rüzgar estiğinde (yönü ne olursa olsun) maç yapılamaz.
(*)Theo Stemmler, Futbolun Kısa Tarihi, Dost Kitabevi Yayınları, 2000, Ankara, s.84 ve s.104 .
(*)Theo Stemmler, Futbolun Kısa Tarihi, Dost Kitabevi Yayınları, 2000, Ankara, s.84 ve s.104 .
Yorumlar
5. Kimse futbol sahasının üzerine uzanamaz ya da boş boş duramaz.
-----------------------------
Bizde de maraton tribunu bu islevi bir donem yerine getirmistir.Onlarin da kurali vardi.1970 sonlari ve 1980 baslarinda elini beline koyan futbolcu oldugunda ,ozellikle bizim takimdan birisi yaptiginda cok tepki gosterirlerdi.
-----------------------------
Arabasi ile saatte 5 mil yaparken durdurulaan 26 yasindaki bir kisinin ehliyeti elinden alinmis!
Nedeni ise kopegini gezdiriyormus :-) Kopegini ipe baglamis,kendisi arac kullanarak kopegine gezinti yaptiriyormus :-)
Evcil hayvanlardan kopegi strese girmemesi icin hergun gezintiye cikarmak gerekir ama bu 26 yasindaki gardasimi gezintiye kim cikaracak merak ettim :-)
---------------------------
Diger ulkelerde oldugu gibi Britanya'da da garip bazi yasalar vardir.
Mesala sokaga ufak su dokmek burada da yasaktir ancak motorlu bir aracin arka tekerine ve aracin ustune sag elinizi koymus iseniz bu yasaldir :-) Polis de birsey yapamaz.
Baska bir yasa;
Hamile olan bir bayan ,eger tuvalete gidebilecegi bir yer yok ise ve yakininda bir polis memuru var ise tuvaletini yapmak icin polisden sapkasini isteme ve tuveletini icine yapma hakkina sahiptir.
------------
Kaynaklar :Birinci haber radio city 96.7 bu aksam 17.00 haberleri
Ikinci ve ucuncu haber;Britinya'nin Gereksiz Bilgileri Kitabi-Hannah Warner
Bende senin de çok iyi bildiğin, Adana'da yasa değil ama geçerli olan kurallarıı söyleyeyim: Adana'da Demirspor'u kullanmak, Demirspor üzerinden rant sağlamak, Demirspor'dan ekmek yiyip Demirspor'a ihanet etmek, Demirspor'a katkı söz konusu olunca ortada görünmemek serbesttir.