Ana içeriğe atla

"Alternatif Medya Yaratmak"

Önceki yazımın ikinci maddesini, alternatif medya yaratmak önerimi detaylandırmak istiyorum. Çünkü bu adım, hem diğer iki adım arasında köprü oluşturacağı hem de Bekir Çınar’ın “top sizde” yorumuna karşılık geldiği için büyük ve acil bir önem taşımakta.

Demirspor taraftarı interneti ne kadar kullanıyor ya da etkili kullanıyor mu? Multimedia paylaşımı ve görsel şovların dışarıya duyurulması açısından, evet; gayet başarılıyız. Peki, camiayı etkilemek ve yönlendirmek; taraftarın sesini derli toplu duyurmak için? Ne yazık ki bu konuda kötüyüz. Ortada uçuşan fikirler ve birbirine ahkam kesen seslerden başka hiçbir şey yok. Internet üzerinden alternatif bir medya yaratmak bu açıdan çok önemli.

Öncelikle elimizdeki verilere bakalım: sporadana.com, sanırım yolun sonuna geldi. Güncel haber girişi neredeyse durmuş durumda. Bir dönem etkili olan tavrını şimdi gösteremiyor. Şehir içinde angaje olduğu konumla ilgili olabilir. Spor01.com’a bir süredir erişim yok. Bir süre önce, eleştirilerimi kendilerine mail yoluyla iletmiştim. Taraftar forumlarından hallice bir haber dili, okuyucu yorumlarından hallice üç beş satırlık köşe yazılarıyla hiç de profesyonel bir görünüm sergilemiyorlar. Acilen editoryal müdahale gerekli. Haber sitesinden çok, resmi haber bülteni görevi görüyorlar.

Forum bazlı işleyen taraftar siteleri artık güncelliklerini ve etkiliklerini yitirmeye başladılar. Sadece Demirspor için değil, bütün spor siteleri için geçerli bir durum bu. Birçok site, en azından bazı bölümlerini, üye olmayanların da okuyabileceği şekilde kendini yeniliyor. Ancak Demirspor’un iki büyük sitesinde böyle bir durum yok.

Mavilacivert.com, uzun süredir belli bir çizgide sürdürdüğü muhalif tavrını etkili eylemlere dökemiyor. “Çok laf, az iş” girdabında, her şeye muhalif bir çizgi, taraftar gözünde meşruluğunu yitirmeye başladı. Şimşekler Grubu’nun sitesi Adanademirspor.com da, yeni neslin adapte edilmesi ve bilinç yükseltme çalışmaları dışında etkili bir site değil. Resmi bir site olmanın gücüyle toplantı duyurularını, alınan kararları iletmek için doğrudan bir kaynak. Ancak kulüple ilgili yeterli tartışma ve analiz yapılamıyor. Elindeki kitlesel gücü iyi kullanamıyor. İki farklı ucu simgeleyen bu iki site, kendi kapalı dünyalarında, sadece kendi üyelerine hitap eden tarzdaki işleyişiyle, Demirspor taraftarının internetteki sesi olmaktan gittikçe uzaklaşıyor.

Bu bağlamda, bugünün analizini detaylıca yapıp, “yanlışa yanlış deme cesaretini” gösterip, camianın gidişatını etkileyecek alternatif medya kanallarına ihtiyaç var. Belli bir çerçevesi olan, hassasiyetleri ve tavrı açık bir siteye ihtiyaç var.

Demirgibiyiz.com, haber sitesi olmamasına rağmen işleyiş tarzı ve duruşuyla yukarıdaki iki haber sitesinin çok önünde, burası açık. Taraftar siteleri açısından ise, iki ucun ortasında yer alıyor. Örneklerden ilkine doğru kayma tehlikesi gösterip meşruiyet kaybı yaşamamak ve bir etki gücü olarak kalabilmesi için, ilkesel çerçevesini oturtması gerekiyor.

Gittikçe gelişen adanapark.com sitesi de profesyonel tavrıyla önplana çıkıyor.

Bu bağlamda, Hüseyin Ataş'ın daha önce dile getirdiği, "Adana'ya ciddi bir futbol dergisi şart" önerisi de hatırlanmalı. Adana yerel basınının yerlerde süründüğü ve bir yerlere angaje olmadan yazıp çizmenin çok zor olduğu bir dönemde, böyle bir "açılım" kente fayda getirecektir.

Alternatif medya kanalı yaratmak ve taraftarın gücünü internet ortamından başlayarak harekete geçirmek, bugün Demirspor’un içinde bulunduğu çıkmazları aşması için önemli bir aşama. Unutulmamalı ki camiaların gerçek sahibi taraftardır; ve taraftar kendi sesini örgütlü olarak yükseltemediği sürece bu sahipliğini başkalarına devreder.

Yavuz YILDIRIM.

Yorumlar

Metin dedi ki…
Her yerde olduğu gibi ülkemizde de medyanın gücü tartışılmaz bir gerçek, yanlış bir düşünceyi bile farklı şekillerle büyük kitlelere ulaştırıp o fikrin peşinden koşturulabiliyor.

Yazının adanapark ile ilgili kısmına cevap vermek istiyorum; öncelikle tekrar tekrar teşekkür ederim henüz 1 aylık yayın hayatı olan bir oluşum olmasına rağmen bu değeri vermeniz, diğer ismi geçen sitelerin arasında değerlendirmeniz çok sevindirici.

adanapark.com'un asıl kuruluş amacı bir gazete, haber sitesi değildir, asıl amaç Adana'yı güzellikleriyle tanıtımına katkıda bulunmak, şehirde gerçekleşen spor, kültür-sanat aktivitelerini ve haberlerinin yanısıra önemli gelişmeleri duyurmak amacındadır. Adana Demirspor Adana'nın spor alanında bir markası, simgesidir. Bu bağlamda Adana Demirspor lehine elimden geleni yapacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Yapılacak ortak çalışmalarda her türlü sorumluluğu üstleneceğimizi de bilmenizi isterim.
Adsız dedi ki…
bence bizim taraftar olarak enbüyük sorunumuz tam olarak bu iletişim eksikliği,bu yazıyı okuyun we kontrol edin şuanda demirspordan bilgi alacğınız tek kaynak demirgibiyiz.blogspot...şimeşekler grubu demirsporun lokomotifidir,bizim bu lokomotifi ii kullanmamız gerekirken malesef kullanamıoruz.sitede forum sayfasına giriş yapabilmen için grup tarafından tanınman şart,ben dört yıl şehir dışında okudum we sonrasında yurtdışına gittim ve memleketime döndüm,benim gibi olan birçok demirsporlu wardır,sitenin forum kısmı etkin hale getirilmeli,taraftar arasında bilgi alışwerişi sağlanmalı,istek,öneri,değişik fikirlere yer werilmeli bence...
mesela teksas,gecekondu,hodrimeydan gibi gruplar sitelerini insanları etkileme adına çok iii kullanıolar,bizim gibi çok büyük bir potansiyeli olan bi taraftarında internet gücünü haber,bilgi akışı we insanları olan bitenden haberdar etme adına kaynaklar oluşturma görewi olduğunu düşünüyorrum we..
üniwersiteli bir genç olarak ankara tayfasını yürekten kutluyorum bence demirspora klavye başında birbirine yorum yazan gençler yerine sizin gibi eyleme geçecek insanlar lazım...

saygılar...
Adsız dedi ki…
Hüseyin Ataş başarılı bir kardeşimiz, onunla birlikte oluşturulacak bir alternatif medyayı şiddetle destekliyorum...

Ziya
Alpaslan KUŞVURAN dedi ki…
Bana göre de Adana'ya ciddi bir futbol dergisi şart, Adana'ya ciddi bir yerel spor TV kanalı da şart, Adana'ya adam gibi yerel gazete de şart, sonu "şart" ile bitecek yapılması gerekenleri artırabiliriz. Herşey iyi güzel de aktif olarak bunlar nasıl hayata geçilecek bu konuda bir fikri olan var mı? Düşünülenlerin bazıları Demirspor camiasında çok eskilerden bu yana denenmiştir. Örneğin -yanılmıyorsam- 1987 yılında, mevcut yönetime muhalefet için "Şimşek" dergisi çıkarılmıştır.
Adana gün geçtikçe irtifa kaybetmeye devam etmektedir. Bunun doğal sonucu olarak Demirspor da bundan etkilenmektedir. Kaynakları etkin kullanarak bir sinerji yaratılabilir yaratılmasına ama önümüzdeki en büyük engel, Adana'da kalifiye eleman bulmak çok zor hatta imkansıza yakın derecededir. Öyle olunca da enerjinizin önemli bir kısmını sizlere basit gelen işlere harcamak zorunda kalıyorsunuz, ki bu da sizi haddinden fazla yormakta, direncinizi kırmakta, zaman içinde sistem dışında kalmanıza zemin hazırlamaktadır.
Mavilacivert.com'un ivme kazandığı ve önceden bu yana var olan "birikimlerimizi sosyal bir dernek çatısı altında birleştirme düşüncesini hayata geçirme zamanının geldiği"ni düşündüğüm(üz) bir dönemde yeterli desteği göremedik.
Adana bazı konularda tahmin edemeyeceğiniz kadar "zor" bir yer arkadaşlar. Size göre çok basit gelen birşey için günlerce, hatta haftalarca, hatta aylarca uğraşabilirsiniz. Tabii bu süreçte hatırı sayılır bir miktar zamanınız ve maddi kayıplarınız olacaktır. Yıpranan sinirleriniz ise cabası...
Yaklaşık 6-7 yıl önce spor camiasından insanların olduğu bir dost meclisinde maddi olarak iyi bir gelire sahip birisi "vay be zamanında Demirspor yenildiğinde evde odama kapanıp hüngür hüngür ağlardım. Maç başlamadan saatler öncesinden stadın çevresine giderdim. Bir gün deplasmana gittiğimi anlayınca akşam döndüğümde babam eve almamıştı, damda yatmıştım" demişti. Yadırgamıştım, onu anlayamamıştım. Bugün yavaş yavaş onu anlamaya başlıyorum. Ve bana göre kırılma noktası da burası...
Sadece Şimşek dedi ki…
Yavuzcum, sizlerde şu siyasi düşünceniz ile Adana demirsporu aynı noktada buluşturmaya çalışmaktan bir vazgeçseniz daha inandırıcı olacaksınız ama, maaalesef kendi doğrularınızdan başka hiç bir şeyi kabullenmemediğiniz için "sonuna kadar çav bella demirspor" demeye devam edeceksiniz. Yazık ediyorsunuz ulu çınarımıza yazık...
Semt Aşığı dedi ki…
@cinobili01

Forum konusunda bir kaç şey söylemek istiyorum.Türk insanının içinde yaşattığı rol model insan dışarıya sedece klavye başında çıkıyor.İnternette olmak istediğimiz insan oluyoruz.Buna 4 çocuk babası eş cinselinden tutta,Mülki amir olup sapık fantezilerinin peşinde koşanına kadar var.Gerçek kimliğini saklı tutabildiği için bu hasır altı düşünceler açığa çıkıyor.
Dolayısıyla forumlarda yazıp atan - tutan adamlar bizim gerçek insanlarımız. Biz onlara hep başkaları gözüyle bakıyoruz ama kimliğimiz saklı olursa hepimiz aynısını yapıyoruz.
cinobili01 kardeşim/büyüğüm siz dışarda kaldığınız sürece buranın gerçeklerinden biraz uzak kaldınız sanırım.Bu forumlara tanımadığınızı soktuğunuz zaman 15 dk da 3 günlük temizlik çıkıyor.Günde Max.20 kişi giren taraftar forumunda yöneticilik yapıyorum her maç sonu 5 sayfa yazı siliyorum.
...
Onur BİÇER dedi ki…
Kent Gazetesi'nden blogumuza konu ile ilgili olarak bırakılan yorum reklam içerikli olduğu düşünüldüğünden reddedilmiştir.

Kent Gazetesi kendi yayın çizgilerinin alternatif medya arayışına katkı koyacak düzeyde olduğunu söylemektedir. Yazarlarından Salim Büyükkaya köşe yazılarını internet sitesi yeterince etkin kullanılmadığından mail adresimize göndermektedir. Yazılarının içeriğinden alternatif bir çizgide olduğu izlenimi doğmaktadır. Ancak takdir okuyucuların olacaktır. Kent Gazetesi Adana'da bayilerden temin edilebiliyormuş. Okumakta fayda var. Okuyan izleyicilerimizin gazete hakkındaki görüşlerini bizlerle paylaşmasından da mutluluk duyarız.
Hakan HOŞCAN dedi ki…
Benden önceki yedi yorumdan da anlaşılacağı gibi, alternatif medya oluşturmak çok zor. Çoğunluğumuz içimizden birinin iki adım önce gitmesini istemiyoruz. Yapıcılıktan çok yıkıcılık mevcut.


forzadanademir.blogspot.com
göktuğ dedi ki…
İki spor sitesinden birisinde en son haber 6 gün önce girilmiş. Diğerinden ise yönetim istifa ettiğinden bu yana ses yok. Sayfası bile açılmıyor. Taraf olarak yürütülen medya ilişkileri tarafların belli olmaması nedeniyle geçici olarak hizmet dışı. Kimse kusura bakmasın işler Adana'da böyle yürüyor ister beğenin ister beğenmeyin !. Habere en ihtiyaç duyulan noktada ortada haber yok. Ne kongre haberi ne başka bi haber. Alternatif medya önerisi üstünde düşünülmesi ve hayata geçirilmesi gereken bir öneri. Medyaya en fazla iş düşecek zamanda ortadan kayboluyorlar. İşler yoluna girince kulüpte uçan sineği bile haber yapıyorlar. Bakıp göreceğiz bişeyler netleşsin neler neler haber yapılacak.
Hüseyin A. dedi ki…
Yavuz Abi, eline sağlık çok iyi açıklamışsın olayı.

Bu konuda mail grubuna bir başlık açmış ve hatta Hakan Hoşçan ve Ankara Tayfası'nın değerli bazı üyelerinin destekleriyle genel hatlarıyla aslında bir proje belirlemiştim. Ama bir noktada tıkandım ve hayata geçmesi ertlendi.

Profesyonel bir dergi olmasa bile maçlardan önce 2 haftada bir basılan bir fanzin türünde birşey de olabilir ilk aşamada aslında.
Adsız dedi ki…
eline saglık içimizi okumuşsun
mustava dedi ki…
olayın şöyle bir handikapı var. bir kişi-kurum-gazete vs. ne kadar kulübün içine giriyorsa o kadar objektiflikten uzaklaşıyor. ama öyle ama böyle.

bir yandan insanlara da en hızlı, doğru vs. haberi ulaştırmak için kulübe olabildiği kadar yaklaşmak gerekiyor.

mesele bu mesafeyi kurarken nereye kadar yaklaşılacağı. alternatif medya yaratılacaksa eğer, bu medyaya mensup olacakların çizdiği sınırları en baştan deklare etmeleri ve bu sınırlara uymalarını beklemek gerek.
Adsız dedi ki…
Adana da, alternatif, muhalif, objektif, gördüğünü yazan, yazmaya çalışan adamı döverler ! deövmediler mi daha önce ? dövmezlerse de "ekmek yedirmezler" onu yazacak adamın Adana sınırları içerisinde ticari menfaat gütmüyor olması gerek bu nedenle de bu iş Adana da yapılmaz, yapılamaz.
Hünkar dedi ki…
15 tane bu blogda yazarsınız,hüseyin var,tebe-volimoya yazan 3 kişi var.(Mito eli photoshop tutar fanzin tecrübeside var.)forzaadanademir'i yapan arkadaş var.Sadece blogları yazan adamlarla bu iş yapılabilir sanki çok zor çok zor denip duruyor.Sadece he demeye bakıyor bu iş.Ben burdan dağıtım vs. gibi konularda yardımcı olurum seve seve.

Ya yaparsak?
Alpaslan KUŞVURAN dedi ki…
@Hakan Hoşcan;yaşadığım deneyimlerden yola çıkarak birşeyler yapmanın Adana'da ne kadar "zor" olduğunu söylemek istedim. Tespit yapmak ve fikir beyan etmek yıkıcı olmak olarak düşünülmemeli. Alternatif basın-yayının hayata geçirilmesini ümit ederim.
Adsız dedi ki…
bu konuda şöylede bir baskı oluşabilir.
eğer ben kendi adıma böyle birşeyin adımını atsam sizden ve hüseyin ataşdan da yardım istesem şimşekler gurubundan bana nasıl bir tepki gelecek?sen kimsinde biz varken bunu yapıyorsun diyebilirler.demirspor hakkında ne tecrüben ne yaşamışlığın varki buna kalkıştın denebilir.işin profesyonel mi yoksa taraftarlık duygusuyla mı yapılacağıda ayrı bir konu açıkçası ama ben taraftarlıgın sadece stad içi olmadığını savunan birisi olarak bu konudada ankara tayfanın yanında oldugum belirtmek isterim.

Serkan Akkoyun
Hakan HOŞCAN dedi ki…
demirgibialp;

Lafım size değildi, yanlış anlaşılmasın.


forzadanademir.blogspot.com

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 4 - Beşiktaş: 2

 Adana Demirspor varsa umut vardır. 3. kalecisi, yedek oyuncusu, sahası, tribünü fark etmez; Demirsporlu devam eder! Bugün 4-0'a getirdiğimiz maçtan iki farklı galip ayrıldık. İç sahadaki kayıpsız gidişat devam etti. 3. haftanın erteleme maçında, öncesinde hafta sonunun kaleci ve kırmız kart krizlerinin damga vurduğu, maç içinde ilk golü atan Belhanda'nın da fenalaşıp oyuna devam edemediği, 2008'li yedek kaleci, 2005'li yedek oyuncularla kadroyu tamamladığımız günde yine skor üretmeyi bildik; yediğimizden fazlasını attık. İşte kazanmanın yolu bu! Belhanda, Niang, Emre Akbaba ve Yusuf Erdoğan'la fileleri sarstık. Niang'ın dördüncü, Yusuf Erdoğan'ın üçüncü golleri oldu. Bu lige damga vuracağımızı biliyorduk; öyle olmaya devam ediyor.