Ana içeriğe atla

Gülerginler'in EFSANE FORMAsı, yeni sezon formamız olsun!

Bir süredir, formamızın tarihine ilişkin ufak bir araştırma yürütmeye çalışıyorum. Daha önce takımımızın tarihiyle ilgili araştırma yapanlara, büyüklere, anılara, arşivlere başvurmaya gayret ediyorum. Çalışma, elbette henüz tamamlanmadı ancak bir takım şeyler şekillendi diyebilirim.

Öncelikle, "Adana Demirspor'un klasik bir forması var mıdır?" sorusuyla çıkmıştım yola. Bizim kuşağımız ve bizden bir önceki kuşağa bu soruyu yönelttiğimizde genellikle verilen cevap "Adana Demirspor'un klasik forması ÇUBUKLU'dur" oluyor. Gerçekten arşivler ve fotoğraflar da bunu doğrular nitelikte. Bu kapsamda çubuklu formamız, kesinlikle sahip çıkmamız gereken çok önemli bir değer. O bizim, klasik formamız.

Çubukludan daha öncesine, daha erken kuşaklara gittiğimizde bir formayla daha karşılaşıyoruz. Muharrem Gülergin'lerin de kullandığı "GÖĞSÜMÜZDE DEMİR KANATLAR" olan forma. Demir Kanatlar, tüm dünyada demiryollarının armalarından kullanılıyor. Yine tüm dünyada Demirsporlar da armalarına bu sembolü koyuyorlar. Kulübümüzün 1940'lardaki ilk formaları da Demir Kanatlarla süslenmiş göğüs kısımlarında. Zaman zaman farklı kullanımlar mevcut ancak Demirspor forması denildiğinde direk olarak Demir Kanatlar'la özdeşleştiğini görüyoruz. Muharrem Gülergin'in bugüne ulaşan, en sık kullanılan fotoğrafında da Demir Kanatlar, bir terzilik ustalığıyla, renk geçişiyle korunmuş halde.

(Resimleri tıklayarak büyütüp bakmanızı tavsiye ediyorum)

Formamızın tarihini bu kapsamda üç temel bölümde ele alabiliyoruz kabaca (arada elbette çok farklı tasarımlar da kullanılmış, onlara formamızın tarihini anlatan bir başka yazıda değinmeyi istiyorum)

1940 - 1970'ler: Göğsümüzde Demir Kanatlar dönemi
1970 - 2000'ler: Klasik Çubuklu dönemi
2000'lerden sonra: Maalesef kimi zaman renklerimizin bile tam tutturulamadığı bir fetret devri...Seromonide yanyana duran 2 futbolcumuzun arasında bile bir bütünlük olmayan dönemler.

Çok şükür ki Store'umuz var. Bu taraftarımız arasında bütünlüğün olmasını sağlıyor. Ancak takımımız henüz o durumda değil (Afyon deplasmanındaki turkuaz faciasını hatırlayalım...)

Bu nedenle, bu araştırmadan ve Muharrem Gülerginlerden aldığımız Demirsporlu olma onurundan hareketle; Gülerginlerin Efsane Forması'na sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum.

Başkanımız hazır bu tip konulara duyarlıyken bence bu kampanyayı gerçeğe dönüştürebiliriz. Ankara'da biz bir deneme yaptık, gayet güzel duruyor forma. Hele ki bunu Lotto'nun yaptığını düşününce...of of of!

Yapalım bu işi abiler, arkadaşlar, kardeşler...

Gülerginler'in Efsane Forması,
Yeni sezon formamız olsun!

Göğsümüzde Demir Kanatlar,
Yüreğimizde Fofo!

Yorumlar

yavuzy dedi ki…
2010, 70.yılımız olacak. 70.yıla özel klasik Demirspor forması tasarımı için, harekete geçelim!
Adsız dedi ki…
Sevgili Vertumnus

Senin de belirttiğin gibi bizim kuşağın Demirspor deyince akla gelen forması klasik Mavi-Lacivert çubuklu forma, beyaz tozluk ve şorttur.Senin önerdiğin forma ise o efsane insana çok yakışmasına rağmen sanki biraz tişörtü andırıyor gibime geliyor. Ancak şahsi görüşüm klasik formamıza demir kanatlar ilave edilebilir. Kanaatimce Türkiye 'de de Demirspor'u çoğu kimse çubuklu forma ile tanır. Bu nedenle yeni sezon için bir şey yapılacaksa klasik çubuklu forma esas alınmak suretiyle yapılsın diye düşünüyorum.Çünkü takım o klasik çubuklu forma ile daha sahaya çıkarken insanın yüreği kıpır kıpır ediyor. Ayrıca Afyon faciasını bizzat görüp kahrolan biri olarak o forma bozuntusunu da bir daha görmemeyi dilerim.Sağlıkla kalın.

Merih Güvenç
Onur BİÇER dedi ki…
Lotto firmasının bu konularda prensipleri nasıldır, tasarımları kendileri belirleme hususunda prensipleri yok ise, böyle bir forma basılmasının gerek forma satışlarından elde edilecek gelir, gerekse geçmişe olan borcumuzun bir parça da olsa ödenmesi açısından çok iyi olacağını düşünüyorum.

Bekir Bey ve yönetiminden böyle bir güzellik yapmalarını rica ediyorum.
vertumnus dedi ki…
Merih Abi,

Yukarıdaki fotoğrafta Muharrem Gülergin'in üzerindeki çok büyük olasılıkla sutopu takımımızın eşofman üstü. Ancak aynı tasarım futbol takımında forma olarak da kullanılmış.

O dönemden kalan fotoğraflar genellikle siyah beyaz. İçlerinden bunu, yalnılmıyorsam Hulusi Abiler baya bir uğraşarak renklendirdiler. Renkli olduğu için bunu koydum yoksa dediğim gibi muhtemelen bu sutopu takımının eşofmanı, ancak yine dediğim gibi bunun forması da mevcut
Adsız dedi ki…
Klasik forma araştırması için Vertumnus'a ve Tayfaya teşekkür ediyorum.Aslında burada klasik forma/nostalji forma şeklinde bir ayrıma gidebiliriz diye düşünüyorum.Klasik forma çubuklu formadır ve bizim için olmazsa olmaz diye nitelendireceğimiz , her sezon forma kreasyonlarımız içinde yer alması gereken ve sezon boyunca giyilebilcek bir formadır. Çubuklu forma her sezon üzerinde küçük rütuşlarla yenilenebilir. Gülergin'lerin forması olarak andığımız forma ise nostalji forma olarak belirlenebilir ve üzerinde oynama yapmadan yine her sezon forma kreasyonumuz içerisinde yer alır. Fakat bu forma her zaman giyilmez , bizim için ayrı bir anlam taşıyan maçlarda giyilebilir. Örneğin Türkiye Kupası finaline çıkarız ve bu formayı giyeriz.Ama ikinci lig b kategorisinin sıradan maçlarında bu formayı giymememiz gerekir.Selamlar,Saygılar
T.Egemen
vertumnus dedi ki…
Talip Bey,

Kesinlikle hemfikiriz. Klasik formamız Çubuklu, nostalji formamız göğsü demir kanatlı.

Her sezon çubuklu mutlaka istiyorum ben.

Bunun yanısıra 2010'da 70 yaşımıza giriyoruz.

Nostalji forması / Efsane Forma / Gülerginlerin forması tabir ettiğim forma o manada bu sezon üretilebilir ve 2 sezon boyunca dediğiniz gibi anlamlı maçlarda kullanılabilir.

Storeda olması halinde ben talebin yüksek olacağını düşünüyorum
Adsız dedi ki…
70.yıl nostalji formamız için güzel bir vesile . Nostalji forma için yüzüncü yılı beklememeliyiz , yoksa yetişememe ihtimalimiz olabilir :)
T.Egemen
Bekir ÇINAR dedi ki…
Saygıdeğer Ankara Tayfası;
OLDU BİLİN.(Yalnız Lotto da özel dizayn olacağı için sordurdum 4 ayda teslim edebiliriz diyorlar buna rağmen ben ADS markasıyla hemen yaptırtıyorum takımımız ilk iç saha maçına bu model formayla çıkacak bende çok beğendim.Lottodan orjinalleri geldiğinde onları giymeye devam edeceğiz.Tuttuğunuz ışık için teşekkürler)
Adsız dedi ki…
Teşekkür ederiz başkanım bir tanesiniz...
tolgago dedi ki…
Başkanımıza hassasiyetinden ve taraftarın fikirlerine gösterdiği saygıdan dolayı çok teşekkür edeiyoruym.
Benim de bir önerim var; demir kanatlı forma üzerinde Demirsporda yetişmiş ve futbolcu ve teknik adamların adları ve imzaları yer alan bir 70. Yıl taraftar forması yapılıp klübe gelir amaçlı satışa sunulabilir mi ?
adanademirsporlu dedi ki…
bu formanın ismi ve adı yeter!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 4 - Beşiktaş: 2

 Adana Demirspor varsa umut vardır. 3. kalecisi, yedek oyuncusu, sahası, tribünü fark etmez; Demirsporlu devam eder! Bugün 4-0'a getirdiğimiz maçtan iki farklı galip ayrıldık. İç sahadaki kayıpsız gidişat devam etti. 3. haftanın erteleme maçında, öncesinde hafta sonunun kaleci ve kırmız kart krizlerinin damga vurduğu, maç içinde ilk golü atan Belhanda'nın da fenalaşıp oyuna devam edemediği, 2008'li yedek kaleci, 2005'li yedek oyuncularla kadroyu tamamladığımız günde yine skor üretmeyi bildik; yediğimizden fazlasını attık. İşte kazanmanın yolu bu! Belhanda, Niang, Emre Akbaba ve Yusuf Erdoğan'la fileleri sarstık. Niang'ın dördüncü, Yusuf Erdoğan'ın üçüncü golleri oldu. Bu lige damga vuracağımızı biliyorduk; öyle olmaya devam ediyor.