Ana içeriğe atla

Maziye Bir Bakıver, Neler Neler Bıraktık!!!

"Tarihte Adana Demirspor" yazıları için Milli Kütüphane'de arşiv taraması yaparken 1961 yılının Ocak ayında Güney Postası gazetesinde yayınlanmış bir köşe yazısına rastladım. Yazanı kimdir, bilemiyorum ama Hokey lakabını kullanıyor köşe yazılarında. Yüzme hakkında kaleme aldıklarını bir ibret belgesi olarak aynen aktarıyorum. Bulunduğumuz noktayı düşünecek olursak ilave bir yorum yapmayı da düşünmüyorum.

"Birdenbire aklıma geliverdi. Bugün Türkiye'nin en kuvvetli yüzme ve sutopu elemanlarına sahip bulunan Adana, bu işe nasıl başladı ve bugün Balkanlarda dahi eşi bulunmıyan yüzme havuzumuz kim tarafından yaptırıldı ve bugünkü hale nasıl getirildi?...

Öyle ya, dört başı mamur bir havuzun etrafına toplanarak en ince kaidelere riayet etmek suretiyle yapılmakta olan müsabakaları seyrederken bunlar kimin aklına gelir. İşte ben bu yazımla başımızı gene biraz geriye çevirerek geçmiş günlerden birkaç yaprak karıştırmak istiyorum. Eğer sizde benimle bu yapraklara göz atacak olursanız Adana yüzme sporuna ilk hizmeti dokunanları öğrenmiş olursunuz.

Atatürk Yüzme Havuzumuz, rahmetli Turhan Cemal Beriker'in belediye reisliği zamanında ve bu zatın spora olan alakası neticesi olarak yapılmış kıymetli bir eserdir. Buna rağmen ne kadar hazindir ki, yapmış olduğumuz teklife rağmen havuzun hiç olmazsa kulesine ve tramplenlerinin birisine rahmetli Beriker'in adı verilmemiştir. Bunu böylece geçelim.

Turhan Cemal beyin belediye reisliğinden çekilmesini müteakip yüzme havuzumuz yeni gelen belediye meclisleri tarafından istenilen alakayı göremedi ve bir zamanlar muattal (atıl, kullanılmaz) vaziyette bırakıldıktan sonra hatta bir arada toprakla doldurulup kapatılma tehlikesi bile atlatmıştı. İşte bu sırada o zamanki Adana bölge müdürü ve şimdiki yüzme federasyonu başkanı Rıza Salih Saray işe müdahale ederek, sağı gördü, sola başvurdu, allem etti, kalem etti bu muazzam tesisi 50 sene müddetle Beden Terbiyesine devrettirerek gençliğe maletti. Havuz bundan sonra derhal temizlettirildi, etrafı mümkün mertebe tanzim edildi, tahliye motörleri sipariş yapıldı ve bir taraftan da sular idaresi ile anlaşmaya varılarak havuza lüzumlu suyun şehir suyundan temini başarıldı. İlk su sporları ajanımız olan çinkoğraf Ahmet Rifat Çelikkol ağabeyimizin kabiliyetli gençleri şehrin dört bir tarafından üşenip bıkmadan arayıp, bulup yetiştirmesi hakikaten takdire layık bir hizmet olmuştu. Bugün Adanamızın en kıymetli yüzücüleri arasında isimleri daima anılacak olan Muharrem, Lütfi ve Nihat kardeşler, Recai, Doğan ve daha birçok kıymetler hep onun alakası ile şöhret sahibi olan yıldızlardır.

Her şeyi tamam olan havuzumuza birde antrenör lazım idi. Bunu da düşünen ajan ile bölge müdürü bir kadirşinaslık olarak havuzun hazırlanmasında büyük emekleri geçen Neşet Sürer'i antrenör ve hakem kursuna yollayarak bu memleket çocuğunu ilk diplomalı antrenör ve hakem olarak Adanamıza kazandırmış oldular. Halen serbest ticaret işleriyle meşgul bulunan kıymetli arkadaşım Neşet Sürer işte Adanamızın ilk yüzme antrenörü ve hakemi olarak vazifeye başladıktan sonra yüzme sporumuz da ilk meyvelerini vermeye başladı ve onun mütevazi fakat disiplinli çalışması sayesinde ilk meyvelerini veren Adana Yüzme Havuzu işte bugünkü seviyesine ulaşmıştır. Yazıma burada son verirken bu hususta emeği geçmiş olan eski ve yeni bütün idareci, sporcu arkadaşlarıma ve bilhassa Ahmet Rifat Çelikkol ile Neşet Sürer'e hürmetler ederim."

Kaynak: Güney Postası Gazetesi, 02.01.1961

Yorumlar

Onur BİÇER dedi ki…
Yazıyı yanlışlıkla demir gibiyiz yönetim rumuzuyla girdiğim için silip yeniden yayınladım. Bu arada yorum bırakan mirothekid isimli okuyucumuzun da yorumu silindi. Aynen aktarıyorum:

"selamlar,

bir süredir takip edemiyordum. Etmeyeli güzel gelişmeler olmuş :) Arşivlerden alıntılar ekleme fikri çok hoş. Teşekkürler hepinize.. "

Biz de kendisine teşekkür ediyoruz.
Semt Aşığı dedi ki…
ya heşeyde "bizimde" yazıyorum ama bizde yüzmede çok iyiyMİŞİZ.yalan olmuşuz tabii ...
Adsız dedi ki…
Bu'' Yüzme Spor'unda iyiydik '' efsanesi belli ki daha çok uzun sürecek.. bugün farklı olmasının ise yüzlerce sebebi var.. Salt yerel yönetimler, kulüp yönetimleri gibi lokal etkenlerin dışında ulusal ve global etkileşimler de bu geriye gitmede rol oynamıştır.
Yazıda bahsi geçen, hepimizce malun Atatürk yüzme havuzunun bugünkü durumu konusunda ne desem şaibeli olur; zira geçen haftalarda Adana'ya gittiğimde havuz ve çevresinde hummalı bir yıkım çalışması vardı. ancak bu çalışma komple yıkım için mi yoksa bir yenilenme için mi bilemiyorum.. ŞEHİRDE OLUP DA BU KONUDA BİLGİ SAHİBİ OLAN ARKADAŞLAR VARİSE, BİLGİLERİNİ PAYLAŞIRLARSA SEVİNİRİZ..
O zamanın şartları şehrimize böyle bir imkan tanımış ve bu şansı iyi kullanmışız.. ancak şimdiki kapital ortamda ve sporun böylesi ''endüstriyelleştiği'' bir ortamda bu atılımlar çok zor.. Adana'da büyüyüp de bu havuzun suyunu yutmayan 30 yaş civarı genç yoktur ama bu havuz şimdi allemi-cihan olup yenilense bile yeni nesilden kaç kişi havuza çekilebilirki?!:(
bu konu daha çok ''SU'' götürür.. işallah çok acayip bir şey olur da yeniden yüzmeye başlar ADANALI..
Saygılar..
Ozan Baysal...
Onur BİÇER dedi ki…
Ozan Abi biz Adana Demirspor'dan birdenbire başarı timsali haline gelmesini beklemiyoruz. Ama ilgisizlik hat safhada.

Biliyorsun genç ve tek yüzücümüz Seda'yı yazdık burada. Abi kulübü arıyorum Seda'nın yüzeceğini bilen bir kişiye ulaşmak yarım saatimi alıyor. Yarım saat sonra ulaştığım kişiye soruyorum. Bugün Seda'nın yarışması vardı ne oldu diyorum, (kişi bu işle ilgilenen kişi olduğunu belirtiyor) bana evet bir turnuva var ama henüz tebliğ edilmedi diyor, yüzecek bir ara diyor. Kızın o gün yarışı var abi. Yüzme federasyonunun listesinde kızın adı var. Yarışlar neticeleniyor, kızımız o havuza girdi mi, girmedi mi bir türlü öğrenemiyoruz. O kişiyi arıyorum zaten habersiz. Federasyonun listesinde yarışı tamamlayamayanlar dahil herkesin adı var, Seda'nın adı yok. Büyük olasılıkla yüzmemiş kızcağız. Biz kendimizi parçalıyoruz.

Şimdi 5 tane genci alsan, başına 1 hoca versen, bir havuzda (hangisi olursa olsun) bunlara periyodik olarak idman yaptırsan sonra da yarışmaya göndersen (varsınlar son 5'te olsunlar) bunun maliyeti ne kadar olur abi. Bu takım kimlere ne kadar para döktü. Geçmişe göz ucuyla bakamıyorsa, biz suya yazı yazmaya devam ederiz abi.

Belki sıkıyoruz okurlarımızı ama bizim geçmişimizde bunlar var ve ben bunlardan kopmak istemiyorum. Bir başlayalım abi, bir adım atalım. Adım atmak çok önemli.

Küçük bir bilgi vereyim yüzme ile ilgili Ankara Üniversitesi'nin olimpik havuzunun kişi başı yıllık ücreti günde 1 saat 20 dakika kullanmak koşuluyla her şey dahil 350 TL. Yüzme ayırılmasını istediğimiz kaynağın büyüklüğünün anlaşılması amacıyla veriyorum bu örneği.

Adanalı yüzer mi yüzmez mi, bilmiyorum abi ama sembolik de olsa Demirsporlu yüzsün be abi.

Bir de geçen gün uzun bir yazıyla değiniştim. Spor Kulüplerine ilişkin kanun taslağı yasalaşırsa kamuya yararlı kulüp kavramı gündeme gelecek. Bunun için de en az 3 tanesi olimpik veya paralimpik alanda olmak üzere 5 ayrı alanda faaliyette bulunma şartı aranacak. Biz adımlarımızı erkenden atalım bu açıdan da iyi olur.
Adsız dedi ki…
onur'cum yazdıklarında haklısın derken bile içi acıyor insanın:((..
spor'un ülkemizde futbol ile eş anlamlı olması en küçük unsurlara bile sirayet etmiş artık..
senin de söylediğin gibi 5 tane adamı yarıştırmanın maliyeti bir şey değil ama külüplerin ''zoraki'' yöneticleri artık harcanan para ile gelen reklama ve kasaya girecek olan paraya( kasa dediysek külüp kasası değil :) ) bakıyorlar.. orda 5 değil 55 adam yüzse ne karı olacak ''işbilir'' yöneticilerin..
Külüpteki arkadaşların bilgisizliği ve ilgisizliği ise zaten ayrı bir kitap konusu olur, insan gördükçe, yaşadıkça çıldırıyor.. bu külüp bir gün adam gibi yönetilir işallah..
Michael Phelps DEMİRSPORLUDUR...:)
Ozan Baysal
vertumnus dedi ki…
Ozan Abi, bu olmadı işte...

Öyle nano-teknolojik, hidrodinamik, NASA'nın bilmemne kumaşından mayolarla rekorlar kıran Michael Phelps Demirsporlu olmasın abi. Çıplak döşle Manş'a atlayıp, zamanının en iyi, tüm zamanların en iyi 10 derecesinden birini yaparak Manş'ı geçen Erdal Acet Demirsporlu zaten.

Erdal Acet, Michael Phelps'i sutopu diye oynar Allahıma...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 4 - Beşiktaş: 2

 Adana Demirspor varsa umut vardır. 3. kalecisi, yedek oyuncusu, sahası, tribünü fark etmez; Demirsporlu devam eder! Bugün 4-0'a getirdiğimiz maçtan iki farklı galip ayrıldık. İç sahadaki kayıpsız gidişat devam etti. 3. haftanın erteleme maçında, öncesinde hafta sonunun kaleci ve kırmız kart krizlerinin damga vurduğu, maç içinde ilk golü atan Belhanda'nın da fenalaşıp oyuna devam edemediği, 2008'li yedek kaleci, 2005'li yedek oyuncularla kadroyu tamamladığımız günde yine skor üretmeyi bildik; yediğimizden fazlasını attık. İşte kazanmanın yolu bu! Belhanda, Niang, Emre Akbaba ve Yusuf Erdoğan'la fileleri sarstık. Niang'ın dördüncü, Yusuf Erdoğan'ın üçüncü golleri oldu. Bu lige damga vuracağımızı biliyorduk; öyle olmaya devam ediyor.