Ana içeriğe atla

İtalya'dan Kardeş Renkler : A.C. Lecco


Bu yazı ile birlikte dilimin döndüğünce, elimden geldiğince dünya üzerindeki diğer renkdaşlarımızı tanıtmaya çalışacağım. Bu seriye İtalya'dan başlayalım.

(Gururumuz , Şehrimiz)

İtalya'da bilindiği üzere lig isimleri alfabetik olarak sıralanıyor. En üstteki lig "A" iken bu ligin bizdeki muadili "Süperlig"dir. Son dünya şampiyonu, lig isimlendimesinde bu kadar alçakgönüllü iken bizdeki süper olma hevesinin kökenine inmek gerek aslında. Yazımıza konu olacak takım ise orijinal ismiyle "Serie C1 - Girone A" liginde mücadele ediyor. Yukarıdan aşağıya inersek bu lig, Serie A ve Serie B'nin altında. Girone ise bildiğimiz "grup" demek. Serie C1'de A ve B olmak üzere iki grup varken bir altlarındaki C2'de A, B ve C grupları mevcut. Her sene C1'deki iki gruptan üçer, toplamda altı takım düşerken yerlerine C2'deki her gruptan ikişer takım geliyor.

Tanıtacağım takımın ligdeki durumunun kritikliğinden dolayı küme düşme ve ligden çıkma üzerine bir kaç bilgi vermek gerekiyor kanımca. Genel olarak C1 ve C2 için kurallar aynı. Sezonu birinci bitiren takım direk üst lige çıkarken ikinci beşinciyle, üçüncü de dördüncüyle tek maç üzerinden karşı karşıya geliyor. Galipler kendi evlerinde ve deplasmanda olmak kaydı ile iki maç üzerinden karşılaşıyorlar. Tur atlayabilecek skorları alan takım ikinci olarak adını üst lige yazdırıyor. Yani toplamda 2 takım üst lige çıkıyor.

Küme düşme ise yine aynı şekilde ekstra maçlar sonucu belirleniyor. Bu sefer de son takım direk düşerken onun haricindeki son dört takım birbiri ile yukarıdaki örnekte olduğu gibi karşı karşıya geliyor. Yalnız burada tek maç sonunda mağlup olan takımlar küme düşüyor. Beraberlik durumunda anladığım kadarıyla ligdeki konumuna göre üstte olan takım ligde kalıyor. Böylece toplamda 3 takım küme düşmüş oluyor.

Bu kitabi bilgilerden sonra şehri ve kulübü kısaca tanıtalım. Takım ismini, kurulduğu ve halen içinde bulunduğu Lecco'dan almış. Lecco şehri, yerleşim yeri olarak İtalya'nın kuzeyinde, Lombardia bölgesinde bulunmakta, Milano'ya 50 km. mesafede. Ayrıca meşhur Como Gölü'nün güneydoğu ucuna kurulmuş şirin bir İtalyan şehri. 2004 sayımlarına göre nüfusu 46.477 olmakla beraber ekonomisi endüstri üzerine şekillenmiş. Şehrin futbol takımı olan A.C. Lecco'nun kuruluş yılı 1912. Arma olarak topa hamle yapan bir kartalı seçmişler. Renkleri ise malum : Blu - Celeste yani Mavi - Açıkmavi. Maçlarını 4.977 kişi kapasiteli Rigamonti-Ceppi stadında oynuyorlar. 1960-61 , 61-62 ve 66-67 sezonlarında Serie A'da mücadele etmişler.

A.C. Lecco yukarıda da bahsettiğim üzere 18 takımlı Serie C1 - A grubunda mücadele ediyor. Sezonun 33. haftası itibariyle 16. sırada. Son sıradaki Manfredonia ile aralarında 3 puan var. Son haftaya girilirken direk küme düşme ihtimali de bulunmakta. Genel gol averajına bakılırsa sorun yok ancak ikili averaj uygulanırsa o zaman işler daha dramatik bir hal alıyor, sezon içerisinde Lecco, Manfredonia'ya iki kere kaybetmiş. Eşitlik halinde hangi kuralın geçerli olduğunu henüz çözemedim ne yazık ki. 4 mayıs günü Lecco Cremonese'yi ağırlarken Manfredonia da Verona'yı ağırlayacak. Cremonese lig ikincisi ve direk çıkma şansı yok, play-off oynayacak. Verona ise 15. sırada ve puan durumuna göre o da play-out oynayacak. Lecco'nun işi gerçekten zor görünüyor.
( Geç gelen edit: Lecco Cremonese maçı 2-2 sona erdi. Böylece Lecco, Paganese ile play-out oynayacak)

Tribüne gelirsek... Büyük ve ateşli taraftar grupları isimlerini armalarından alıyor : Der Adler yani Kartal. Kuzey kale arkasını kendilerine mesken edinen Der Adler 1992 yılında tribünün eskilerinden "MODS" grubunun yeniden organize olması ile kuruluyor. Resimlere bakıldığında
tribün şovlarının ve koreografilerin zamanla daha da güzelleştiği görülüyor. Aynı zamanda deplasmanları da kovalayan Der Adler'in hakkı teslim edilmeli diye düşünüyorum.

Tribün ve takım hakkında İngilizce kaynak sıkıntısı nedeniyle kendimce pek çok kritik soruya yanıt bulamadım. Daha doğrusu bulduysam da anlamadım, zira İtalyancayı Lecco ile öğrenmeye başladım. Bu başlangıç seviyesine bile yetmeyen İtalyanca ile mesela kulübün ve taraftarların belli bir siyasi duruşu olup olmadığını, tribün felsefelerini, taraftarlarının sosyal-ekonomik konumlarını öğrenme şansım olmadı. Ligin statüsü hakkında çözemediklerim de cabası. Bu konulara hakim olanların yardımlarını her daim beklerim. Aslında en büyük korkum logodaki kartalın Laziovari bir duruşu işaret etmesi. Belki de küme düşme stresinden olacak, kulüpten mesajlarıma da yanıt alamadım. Ancak elbette blogumuzda yalnız bu post ile Lecco'nun peşini bırakacak değiliz. Onların forumlarında da yakında Demirspor resimleri görünmeye başlar diyorum...

http://www.aclecco.it/
http://www.dal-1992.com/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Lecco
http://www.italiadelcalcio.it/
http://www.italyancasozluk.net/
http://babelfish.altavista.com/tr





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 4 - Beşiktaş: 2

 Adana Demirspor varsa umut vardır. 3. kalecisi, yedek oyuncusu, sahası, tribünü fark etmez; Demirsporlu devam eder! Bugün 4-0'a getirdiğimiz maçtan iki farklı galip ayrıldık. İç sahadaki kayıpsız gidişat devam etti. 3. haftanın erteleme maçında, öncesinde hafta sonunun kaleci ve kırmız kart krizlerinin damga vurduğu, maç içinde ilk golü atan Belhanda'nın da fenalaşıp oyuna devam edemediği, 2008'li yedek kaleci, 2005'li yedek oyuncularla kadroyu tamamladığımız günde yine skor üretmeyi bildik; yediğimizden fazlasını attık. İşte kazanmanın yolu bu! Belhanda, Niang, Emre Akbaba ve Yusuf Erdoğan'la fileleri sarstık. Niang'ın dördüncü, Yusuf Erdoğan'ın üçüncü golleri oldu. Bu lige damga vuracağımızı biliyorduk; öyle olmaya devam ediyor.