Ana içeriğe atla

Metin Gören ve Tuncay Şenyüz İle Buluştuk

 

Adana Demirspor’umuzun kuruluş yıldönümünde minik bir etkinlik yapmak istedik ve bu amaçla Ankara’da yaşayan iki Adanalı, Demirsporlu abimizle irtibata geçtik. Bu abilerimizden Metin Gören futbol, Tuncay Şenyüz ise yüzme ve sutopu takımımızda yer aldılar. Amacımız hem onları tanımak hem de kendimizi onlara tanıtmaktı. Başından sonuna sıcak, samimi ve Demirspor dolu bir sohbet oldu.

 
(Tuncay Şenyüz - Metin Gören)


Metin Gören 60’lı yıllarda Demirspor’un efsane kadrolarından birisinde yer aldı. Hatta Demirspor’u Demirspor yapan, ülke çapında bilinir ve takip edilir hale getiren bir ekipti o ekip. Başlarında Muharrem Gülergin gibi bir lider olan, İstanbul’a ve ülkenin tümüne kafa tutabilecek bir futbol takımının oyuncularından birisiydi. Sohbet esnasında, o yılların Demirspor’unda futbol oynamanın A milli takımda oynamak kadar büyük, önemli ve havalı bir iş olduğunu defalarca dile getirdi. Futbolculuk sonrasında basın sektöründe çalışmaya başladı. Zaten kendisini televizyondan da tanıyorduk.
 
Tuncay Şenyüz 50’li yıllardan 70’li yıllara Adana Demirspor adına havuzlarda kulaç sallamış bir isim. Rekortmen bir takımın rekortmen yüzücüsü aynı zamanda. Bunun yanında spor yaşantısını hala devam ettiren bir veteran. Yine Muharrem Gülergin ile beraber çalışabilme fırsatını yakalayan ve bu nedenle altın bir neslin içinde yer alan bir abimiz kendisi. Sporculuk yaşantısından sonra il müdürlüğü bünyesinde havuz sorumluluğunda da bulunmuş.


(Kıbrıs Turnesi 1963 - Metin Gören Arşivi)

(Kıbrıs Turnesi 1963 - Metin Gören Arşivi)

Metin abi, Adana Demirsporluluk konusunda, bu takımın nasıl bu denli ateşli ve sadık bir taraftar topluluğuna sahip olabilmesinin araştırılması gerektiğini söyledi. Ona göre bu sevdanın kökeninin, nereden geldiğinin mutlaka fiziksel bir temelle ilişkilendirilmesi gerekli. Bu sadece emekçi takımı olmakla alakalı değil. Toplumun her kesiminin, zenginlerin de gözdesi olan bir kulüp Demirspor. Biz de 18 yıllık Süperlig özleminin tribünleri azalmaktan çok büyüttüğünü söyledik. Başarıya endeksli bir taraftar profilinin olmaması ironik bir şekilde bizi mutlu ediyor ama bir efsane hala güzel günlerin çok uzağında, kısır bir daire içinde dönüp duruyor. Metin abi, o yılları çok güzel örneklerle, hatıralarla önümüze serdi. “Neden bu haldeyiz” sorusunu bizim gibi o da sordu, yanıtı şu oldu: “Büyük takımın küçük idarecileri…” Rahmetli Ali Hoşfikirer de bir yazısında Demirspor’un hep küçük olsun benim olsun zihniyetine kurban gittiğini yazmıştı ki, tespit doğruydu.


(Adana Demirspor 1963 - Metin Gören Arşivi)

(Ordu Milli Takımı 1963 - Metin Gören Arşivi)


Bizim aklımızın almadığı bir konu da yüzme ve sutopu branşlarının nasıl olup da bir anda sönüp gittiğiydi. Tuncay abi bu noktada kulüp yönetimlerin kaynak ayırmadığını ifade etti. Ayrıca ifade ettiği bir nokta vardı ki aslında Adana’nın temel sorunlarından birisine işaret ediyordu. Adanalı sporcular çoğunlukla günü yaşadılar, geleceği dair planları olmadı. Aynı zamanda yaptıkları sporun ilmine temas edemediler. Böylelikle o nesil, gelecek nesilleri de yetiştiremedi. Disipline edildiklerinde çok büyük başarılara rahatlıkla imza atabilen potansiyelleri vardı, bunu defalarca ispatladılar. Ama disiplinin devamını sağlayacak ekipler göreve gelmedi, gelenlerin arkasında durulmadı. Bunun yanı sıra Adana, okumuş, araştıran, kendini geliştiren nesline sahip çıkmadı, çıkmıyor. Demirspor özelinde sığ taşra siyaseti ile dedikodu üretilip karşılıksız, çıkarsız bu takım için çabalayan insanların önlerine engeller çıkarılıyor. Futbolun ülke gündeminde aşırı pompalanması da yüzmeye sırt çevrilmesine yol açtı. Tuncay abiye göre futbola göre çok düşük maliyetlerle yeniden havuzlarda söz sahibi olunabilir.

 
Sohbetimizin tamamı böyle karamsar olmadı tabii. Çokça güldük, çokça eğlendik. Özellikle Metin abinin anlattığı hatıralar bizi kırdı geçirdi: Muharrem abinin kardeşlerinden birisi olan Puto Mustafa, kaleci Haşim, nam-ı diğer Haşimo, efsaneler, isimler… Tuncay abinin anlattıkları ile, havuzdan taşan sular gibi kahkahalarla çınlattık oturduğumuz kafeyi.




Bu güzel geceyi bir daha tekrarlamak temennisi ile sonlandırdık. Sanırım katılan herkes çok keyif almıştır. Daha sık bir araya gelmek üzere sözleştik Metin ve Tuncay abiyle.

Bu vesile ile Adana Demirspor’umuzun yeni yaşı kutlu olsun. Biz gücümüz yettiğince ona dair yazmaya, çizmeye, düşünmeye, yapmaya, etmeye ve onu yaşamaya devam edeceğiz.

Yorumlar

Onur BİÇER dedi ki…
Çok keyifli bir buluşma oldu. Katılamayanların çok şey kaçırdığını düşünüyorum. Bu toplantılar özellikle tarih bilinci açısından önem taşıyor. Zira geçmişini bilmeden gelecek ile ilgili yürüyüş ya temelsiz oluyor ya hayali.

İstanbul takımlarının Adana'da tir tir titrediklerini bilmezseniz onlara büyük dersiniz. Yüzme salonlarının tıklım tıklım dolduğunu, skorların saniyesi saniyesine takip edildiğini bilmezseniz yüzmeye anlam katamazsınız. Sizin yenilmez armada unvanınızı başkaları çalar. Dönemin güçlü Avrupa takımları ile oynadığınızı bilmezseniz Türkiye Kupası'ndaki küçük başarılarla yetinirsiniz. İki kez Türkiye Şampiyonu olduğunuzu bilmezseniz, PTT 1. Lig Şampiyonluğu'nu zirve olarak görürsünüz.

İşte bunu önlemeyi istedik kendimizce ve de istiyoruz. Nerde o eski zamanlar buluşması değildi yalnız yaptığımız. Neden eskiden daha geriyiz buluşmasıydı da.

Fatih Terim'i bir de büyüklerimize sorduk. Vefa semtinden güzel örnekler verdiler. Adana Demirspor'un nasıl pasta gibi bölüşüldüğünü anlattılar. Temliklerin nasıl konulduğunu söylediler. Bizim çözüm önerilerimizi duyunca da şaşırdılar. Beklemiyorlarmış ilgili taraftar.

Başlangıçta kuruluşa ilişkin gazete taradık dediğimizde yüzeysel olarak değerlendirildiğimizi hissettik. Ama konuşma eski ve yeni kuşakların kol kola girerek güçlü ekonomik çevrelere ve siyasilere ziyaret turları düzenleyebileceği ortak görüşü ile bitti.

Üstümüze yük verdiler abilerimiz. 5 Ocak stadının yıkılmaması gerektiğini konuştuk. Adana'da neden halen doğru dürüst havuz olmadığını, futbol bütçesinin tırnağına yüzmenin yaşatılabileceğini, kentin Demirspor ile birlikte gerilediğini, hem sporda hem sanatta çöküş dönemine girdiğini üzülerek paylaştık.

İlginç olan taraftarın büyümesi idi. Bu noktada da taraftarın gücünü daha etkin kullanması gerektiğinden dem vurduk.

Metin Abi Demirspor anlatılmaz yaşanır dedi, Tuncay abi Demirspor benim anılarımdır dedi. Bizim de geleceğimizdir Demirspor. Kendimize anılar, çocuklarımıza yarınlar bırakmak istiyoruz mavi ve lacivert. Abilerimizden feyz aldık, daha çok çalışmamız lazım.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bunu Hak Ettim...

Bugüne kadar yazdığım en zor yazılardan biri bu.  Yanımda küçücük iki çocuk vardı maçta, sevdim onları öptüm. Hatta babası yorulmuştu da aldım onu omzuma maçı bir süre birlikte izledik. O esnada çocuğun nasıl heyecanlandığını gördüm. Bacakları kasılıyordu, boynumun sıkıştığını hissettim. Sonra bağırdı ve akabinde ellerini vücudunu titreme alacak kadar sıktı. Bu çocuk sanırım 4,5-5 yaşlarındaydı. Tam benim kızımın yaşlarında. İşte o anda aslında anlamalıydım hak ettiğimi bu belayı. Çünkü ben de çocuklarımı bu acıya götürüyorum. Onlar acıya doğru yürürken, ben her Demirspor deyişlerinde mutlu oluyorum. Her mavi-lacivert deyişlerinde mutlu oluyorum. Onlar da bana başarı videosu gönderiyorlar.   Ben böyle bir babayım işte. Çocuklarının bu tür videolarına bakıp, duygulanan mutlu olan bir babayım. Onlara mavili, armalı kıyafetler alıp ellerimle uçuruma götüren bir babayım. Tabi ki Allah belamı verecek.  Kendi isteğim dışında görev yerim değiştirildi. Ailem paramparça oldu. Ta

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 4 - Beşiktaş: 2

 Adana Demirspor varsa umut vardır. 3. kalecisi, yedek oyuncusu, sahası, tribünü fark etmez; Demirsporlu devam eder! Bugün 4-0'a getirdiğimiz maçtan iki farklı galip ayrıldık. İç sahadaki kayıpsız gidişat devam etti. 3. haftanın erteleme maçında, öncesinde hafta sonunun kaleci ve kırmız kart krizlerinin damga vurduğu, maç içinde ilk golü atan Belhanda'nın da fenalaşıp oyuna devam edemediği, 2008'li yedek kaleci, 2005'li yedek oyuncularla kadroyu tamamladığımız günde yine skor üretmeyi bildik; yediğimizden fazlasını attık. İşte kazanmanın yolu bu! Belhanda, Niang, Emre Akbaba ve Yusuf Erdoğan'la fileleri sarstık. Niang'ın dördüncü, Yusuf Erdoğan'ın üçüncü golleri oldu. Bu lige damga vuracağımızı biliyorduk; öyle olmaya devam ediyor.