Ana içeriğe atla

Seyhan Hasırcı: "Taraftarlar İçin Ne Yaptık?"

Prof. Dr. Seyhan Hasırcı, futbolda şiddetin önlenmesi meselesinde taraftarların  günah keçisi gibi gösterilmesine karşı çıkıyor. Bu konuda taraftar temsilcileri ile görüşülüp ortak bir eğitim süreci içerisine girilmesi gerektiğini savunan Hasırcı'nın bizle paylaştığı yazısını kısaltarak yayınlıyoruz. Bir Adana Demirspor taraftarı olan Hasırcı'nın taraftarın şiddet karşısında tutum alması için yapılan projelerde Demirspor taraftarının öncü olabileceğini söylüyor ve bu konuda destek bekliyor:

Avrupa Futbol Taraftarları Birliği’nin (FSE) kurucu üyelerinden bir olarak, bu günlerde adeta günah keçisi yapılan futbol taraftarları adına adeta bağırmak istiyorum. Devlet olarak bizler onlara ne verdik ki? Bu kişilere, Kulüpler Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve Yasa Çıkarıcılar olarak onlara ceza vermenin dışında ne yaptık da şimdi onları yığınlar halinde tutukluyoruz?

Acaba siz futbol taraftarlarına yapılanları çözüm için son çare olarak mı görüyorsunuz? Bu güne kadar ki suskunluğumu artık bazı kişileri üzeceğimi bilsem de bozmak istiyorum. Çünkü şu an içinde bulunduğumuz durum; yalınız futbolumuza değil ayrıca spor kamuoyumuza ve ülke huzurumuza da zarar vermektedir.

Holiganizm (yani şiddet ve ırkçılığın) ortadan kaldırılması için her ülkede spora ilişkin yasaların caydırıcı rolünün önemi çok büyük (ama bu yasalar uygulandığı sürece önemlidir), ancak önemle üstünde durulan çözüm yollarından bir tanesi ve en etkileyicisi ise; (Özellikle futbolun çok popüler olduğu ve oynandığı, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’nın, kısacası tüm Avrupa ülkelerinin uyguladığı) ülke federasyonlarının ‘’kendi taraftar kitlelerinin eğitmesinden ve taraftar projelerini hayata geçirmelerinden’’ geçmektedir!

Ama ne yazık ki, bu gerçekleri kendim söylemekte ve kendim duymaktayım. Böylece sadece kendimi avutmaktan da daha ileriye gidemedim! Bu konuda ülkemizde defalarca yasaların çıkarıldığını ve bu yasalar çıkarılırken ülkenin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısının göz ardı edildiğini, ayrıca çıkarılan ancak pratiğe geçirilmeyen raflarda çürüyen yasaların olumsuz sonuçlarının her zaman tartışıldığını hatırlatmak isterim! Ama ne yazık ki, hiçbir kurum ya da kişi bugüne kadar ortaya çıkıp da: “Peki, bu taraftarların derdi nedir, ne istiyorlar?” diye bir soru sormadı.

Bu durumda benim kişisel önerim şudur; Tüm taraftarlara, futbol alanlarını yasaklayalım ve futbol müsabakalarını seyircisiz oynatalım’’ diyorum. (Tıpkı ‘’Okullara öğrenci almayın ben müdürlük yaparım ve okuldaki eğitimi krallar gibi idare ederim’’ mantığı ile) bu mantıkla bir yere varamayız! Ama buna sizler de inanmıyorsunuz, futbolun seyircisiz olmayacağı, futbolun vazgeçilmezlerinden biri olan seyircilerin takımlarını ateşlemesi ve coşkusu, hani her iki takımın dostça birlikte sahaya girip-çıktıkları günlere nerede kaldı? Hani taraftar futbolda on ikinci adam idi! Bunları oluşturmak çok mu zor?

Ne yazık ki ben bu kişilere, defalarca taraftarların eğitiminin kaçınılmaz olduğunu söylememe rağmen:‘’Sen anlamazsın hocam, durum sizin bildiğiniz gibi değil‘’ diyen federasyon yetkililerine sesleniyorum; Siz hayatınızda Ultraslan’ın liderleri ile stadyumlarda maç izlediniz mi? Siz Beşiktaş’ın çarşı grubu lideri Alen ile futbol ve taraftarlık konusunu konuştunuz mu? Ve son 3 yıldır Avrupa Futbol Birliği’nin kongrelerine katılan Üniversiteli Fenerbahçelilerin (Ünifeb) pırıl-pırıl taraftarları ile hiç iletişim kurdunuz mu? Ve yine örnekleri çoğaltmak amacı ile sormaya devam ediyorum; siz Ankaragücü, Adana Demirspor, Trabzonspor, Gençler birliği, Karşıyaka, Göztepe, Buca spor, Altay ve daha birçok kulübün taraftar liderleriyle birlikte bir şeyler paylaştınız mı?

Ben paylaştım ve hepsiyle kesintisiz konuştum ve hala görüşüyorum da! Bu arkadaşlarımın mutlaka bir çatı altında içsel sorunlarına yönelik eğitilmeleri gerekir. Onlar kendi eksikliklerini çok iyi biliyorlar bunun yanı sıra özellikle ve öncelikle de futbol kulüplerini yöneten kişileri öncelikli olarak olayların sorumluları olarak görüyorlar. Ayrıca güvenlik güçlerinden şikâyetçiler. Şayet sizler bu insanları dışlayarak şiddeti önleyebileceğinizi sanıyorsanız bir kez daha yanılacaksınız şimdiden hatırlatıyorum.

Acaba siz bir kulüp başkanını, ya da yanlış konuşan, hata yapan basın elemanını, ya da sahada şiddeti adeta üst düzeye çıkaran sporcu, hakem ve antrenörü böyle bir durumda tutuklayabiliyor musunuz? Ya bunları yaparak şiddeti şiddetle çözme yolunu seçersiniz (Ki dünyada örneği yoktur bunun) Ya da yukarıda sözünü ettiğim ve bu güne kadar hiç denemediğiniz taraftar eğitimi konusuna önem verecek ve futbolda şiddet ve düzensizliğin önüne ancak bu yolla geçilebileceğinizi anlayacaksınız. Futbolun içerisindeki Sayın Beyler; şimdi şapkanızı önünüze alın ve bu konuyu bir kez daha düşünün diyorum.

Yorumlar

Onur BİÇER dedi ki…
Belirtilen husus aslında bir Türkiye gerçeği. Eğitim uzun vadeli bir yatırımdır. Bugünden yarına çözüm alınmaz. Meyveleri alınana kadar çıkan sorunlar üstlenilmek istenmez. Bu söylediklerim Türkiye gibi kısa vadeli yaşayan ve değerlendirmede bulunan ülkeler için geçerlidir maalesef. O kafa yapısı değişmedikçe, bu eğitim önerisi gerçekleşmez.

Bu blogdaki popüler yayınlar

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 3 - Sivasspor: 0

Geçen sezonun tersine bu yıl süper bir başlangıç yaptık; üçer gollü, iki de iki. Geçen sezon Giresun'a karşı deplasmanda, Sivas'a da içeride can sıkıntısı yenilgiler almıştık. Onları da düşününce ayrı bir güzellik oldu... Böylece ilk kez Süper Lig'e iki galibiyetle başlamış olduk. Pazartesi maçlarıyla kesinleşecek olsa da yine ilk kez Süper Lig'te birinci sırayı gördük.  Takım cumartesi akşamı makine gibi çalıştı. Oyunu sürklase etti. Genelde sezon başı klişelerinden olan "henüz takım oturmadı/hazır değiliz" mazereti bu sene bize uğramamış oldu. Aynı teknik adam ve tamamen değişmemiş kadronun bunda payı büyük. Vargas'ın yokluğunda 11'e yerleşen Belhanda şansını iyi kullanıyor. Onyekuru-Akintola ile desteklenmiş hücum hattı iyi işliyor. Genelde maçlarda gol yeriz ama bu kez rakibe kaleyi kapattık, o açıdan da iyi bir performans oldu.  Geçen sezondaki çıtayı yukarı taşımak için mücadeleye devam!

Sezon Değerlendirmesi-II

 Oyuncular üzerinden bu sezona bakacak olursak, öncelikle yaz transferlerinde ses getiren Balotelli ve Belhanda ikilisinden başlamak gerekli sanırım.  Balotelli bütün tacizlere, önyargılara ve maç içinde hakemlerin veya rakip oyuncuların kışkırtmalarına rağmen verimli bir sezon geçirdi. Son haftadaki patlamasıyla beraber hem takımı hem ligin en golcü oyuncularından oldu. 18 lig ve 1 kupa golüyle iyi bir performans sergiledi. Golleri dışında da atakları yönlendirmesi, şut tehdidi ve rakip savunmayı yıpratmasıyla iyi bir forvetin yapması gerekenleri büyük oranda yaptı. Ama Malatya maçında olduğu gibi çok pozisyon kaçırdığı maçlarda da canımızı sıktı.  Belhanda ile ilgili duygularımı önceki yazılarda belirtmiştim. En son GS maçındaki yaptıklarıyla iyice gözümüzden düştü. Transfer olduğunda 10 gole ulaşsa yeter diye düşünüyordum; çok uzak kaldı o beklentiden. Onun dışında maç içindeki pas tercihleri, istikrarsızlığı ile bu sezonun en büyük hayal kırıklığı oldu diyebilirim. Benzer şekilde A