Ana içeriğe atla

Tek Kurtuluş Neymiş? Neden?

Adana Demirspor Kulübü başkanı Önder SERİN maç öncesinde bir açıklama yaptı, 9 milyon TL civarında bir borç ile takımı devraldıklarını, transfer bütçelerinin 4-4,5 milyon TL olduğunu, borcun 20 milyon TL civarında olduğunu ileri sürenlerin söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını, bu yönde yazı yazanlara dava açacaklarını, halihazırda borcun 13-13,5 milyon TL civarında olduğunu, ancak gelirler tahsil edildikçe borçların yeniden azalacağını ve yılsonunda devralınan borç tutarı ile sezonun kapatılacağını belirtti ve sonra ekledi, Demirspor'un tek kurtuluşu şirketleşmedir.
 
Bu yazıda bu kurtuluşun tek yol olup olmadığına ilişkin yönetim tarafından cevaplanmayacağına emin olduğumuz sorular sorulacak ama önce şirketleşme konusunda tavrımızı bir hatırlatalım. Demirspor halkın takımıdır ve halkın takımı şirket mantığı ile patronların oyuncağı haline getirilemez. Öte yandan yasal süreç takımlar için şirketleşmeyi orta vadede zorunlu hale getirecektir. Bu nedenle sonuna kadar karşı olsak da şirketleşmeyi engelleyemeyeceğimizi düşünüyorum. Bu durumda halkın takımı olma özelliğini yitirmediğimiz bir ana sözleşmesi olan şirketleşme modelidir yapılması gereken ve bu iş meşruiyeti tartışmalı yönetimlerle değil, genel bir konsorsiyumla yapılır, yapılmalıdır. Tayfamızın bu konuda -istemeyerek de olsa- hazırlıklı olma adına somut düşünceleri bulunmaktadır. Bu düşünceler hayata geçmeksizin atılacak herhangi bir adıma karşı üslubu dairesinde en sert mücadeleye girişeceğimizi belirtmek isterim.
 
Gelelim şu kurtuluş meselesine... Demirspor'un tek kurtuluşu şirketleşme değil, borçların eritilmesi ve kalıcı gelirlere kavuşulmasıdır. Demirspor'u kalıcı gelire kavuşturma potansiyeliniz yoksa istifa edebilirsiniz. En sağlam kalıcı gelir futbolcu üreten altyapıdır, daha siz profesyonel yaptığınız Muhittin'e fırsat vermiyorsunuz. Yani kurtuluşu elinizin altında aramak yerine adres değiştiriyorsunuz.
 
Biraz da rakamlara bakalım. 4-4,5 milyon TL transfer bütçesi ile borç 13-13,5 milyon TL olmuş ve eski seviyesine inecekmiş. Bu verinin doğru olması için tüm transferlerin cepten karşılanması ve hiç gelir elde edilememiş olması gerekir. Oysa
 
-Mehmet Gökoğlu 100.000 TL hibe etti
-650.000 TL kombine geliri açıkladınız
-162.500 TL tek maçtan stat geliri açıkladınız (130.000 TL'si borca gitmiş yani borç azaltıcı kalemdir)
-Diğer maçlardan stat gelirleri var (100.000 TL varsayalım).
-400.000 TL forma reklamı aldınız
-İddaa gelirleriniz var (borca gitmesi borcun azaldığını gösterir, her maç İddaa'da var, ayda 200.000 TL civarında gelir demek, bu da takriben 6 maçta 300.000 TL oluyor)
-Belediyeden 350.000 TL civarında para geldiğini açıklamıştınız (daha gelecek olanları saymıyorum)
-TRT 6 maçımızın 5'ini yayınladı, bu hafta da yayınlayacak, yayın gelirleri var
-Yanlış bilmiyorsam alınan her puan karşılığında da gelir elde ediyoruz.
 
Nereden baksak daha sezon başında 2 milyon TL'nin üzerinde gelirimiz var. Borcun 13,5 milyon TL'ye çıkması için yönetim cebinden 6,5 milyon TL harcamış olmalı. 
 
Bir şey daha var. Takım Türkiye Kupası'nda rezil oynamasa oradan da sağlam gelir elde edecektik, aynı sığ zihniyetle sırt dönüldü bu gelire.
 
Demek ki; neymiş kurtuluş şirketleşmeden değil, doğru bir gelir gider yönetiminden geçiyormuş. Kimsenin kafasını bulandırmaya gerek yok. Şeffaf mali tablo ve yaptığımız analize cevap bekliyoruz, umarız yine kapı duvar olmazsınız.  

Yorumlar

cinobili01 dedi ki…
Birde bu kongre üyeliği konusu var abi, kulüpten arayan bayan, kongre üyeliği ücretinin tek seferde ve bir hafta içinde ödenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca hesaba yatırma ve kredi kartı gibi ödeme şekillerini kabul etmiyorlar. Hesaplar temlikliymiş. İlla elden ödeme yapmak gerekiyormuş.
Onur BİÇER dedi ki…
Doğru söylüyorsun, onu unutmuşuz. Kongre üyelikleri var. Kongreden hemen önce 146 üye yapıldı. 5 taksitte ödeniyor üye aidatları. Kongre 27 Haziran'da yapıldı. 3 ay geçti üzerinden. Oradan da gelir elde ediyoruz. Ben de şahsen istemeyerek de olsa yatırdım üyelik aidatımı.
ugur-forzache dedi ki…
hayır yapılacak ola aynı hatalarla şirketleşmeye gidilse ne olacak anlamış değilim. Vanspor ve İstanbulspor gibi kulüpler var daha önce şirketleşmiş ama iflas etmiş kulüpler. Burada şirketleşmenin yegane çözüm yolu olmadığına dikkat etmek lazım. Şu an ki ortamda özellikle uzun vadede şirketleşmenin kaçınılmaz olduğunu kendi adıma görebiliyorum. maliye bakanlığı kulüpleri şirketleştirmek için nasıl bir çalışma yapıyor bilmiyorum ama şirketleşmeye zorlamak gibi bir niyetlerinin olduğunu biliyorum. burada maliyenin amacı kulüp gelirlerini vs. kayıt altına almak ve vergi işlerini takip etmek. bunun doğru yönetilmesi halinde kulübe KALICI GELİR kazandırma merkezli bir şirketleşme süreci elbette kulübe yararlı olacaktır ama kalıcı gelirler olmayacaksa durumumuz adanaspor'un geçmişte yaşadıklarına döner ve a.ş. uzatması sadece gıcık bir süs olarak kalır.
ugur-forzache'nin ikinci yorumunu yanlışlıkla sildim; yeniden yayınlıyorum:

"bir de halka arz konusu var ve önder serinin kastettiği şirketleşme: borç batağından kurtulma için hisse senedi satmak galiba...bu bir gelir kazanma yoludur ve türkiyede kulüpler şirketleşme ve halka arzı genelde bunun için kullanırlar. halka arzı sürekli gelir yoluna çevirmek elbette bu işin uzmanları ile olur, ama unutmamak lazım beşiktaş gibi stad ve sponsor gelirleri yüksek bir kulup bile şirketleşmiş ve halka arz edilmiş olmasına rağmen yanlış hamlelerle ne halde görüyoruz. bizim gibi bir anadolu kulübünün bu süreçte daha dikkatli olması gerekir."
ugur-forzache dedi ki…
lafı çok uzattım ama şirketleşme denilince şunu demeyi unuttum. şirketleşme ŞEFFAFLIĞI gerektirir.her hareketinizi bildirmek zorundasınız. ama kulüpleri kendi egemenliğine almak isteyen koca göbekli yöneticilerin kulüpleri borçlandırarak egemenliklerini sürdürmelerine engel değil hatta hukuki yollarla egemenliklerini daha sağlamlaştırmaları için bir fırsata dönüşebilir. böyle bir durumda da iş taraftara düşer ama hatırlatmak isterim R.MADRID ve BARCELONA hala dernek statüsünde

Bu blogdaki popüler yayınlar

NE OLDU SİZE?

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bu bir tribün yazısıdır. Tribünlere yazılmıştır. Demirspor tribünlerine.  Sasa Polyester Sanayi A.Ş.  Baştuğ Metalürji San. A.Ş.  Beyteks Tekstil San. Tic. A.Ş.  Elita Gıda San. Tic. A.Ş.  Abdioğulları Plastik Ambalaj San. A.Ş.  Dioki Petrokimya San. A.Ş.  Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. Bu şirketler ISO kayıtlarına göre Türkiye’nin en büyük 300 firması içinde Adana’da faaliyet göstermekte olanlar.  Bu şirketlerden bir tane forma reklamı aldık mı?  Stad sponsorluğu?  Ne bileyim altyapı desteği?  Kim takımı fonluyor?  Murat Sancak ve ilişkili şirketleri, çevresi vesilesi ile kulübe kazandırdığı sponsorlar.  Adana bu, Demirspor bu. Bunu unutmamak gerekir. Ben Murat Sancak’ı bir başkan, bir ağabey olarak çok seviyorum ve çok takdir ediyorum. Kulübümüz üzerindeki emeklerini asla yok sayamam. Benim diyen Adanalıdan, benim diyen Demirsporludan daha fazla katkısı var kulübe.  Bugün dünya yıldızı futbolcu alırız almayız ama bekley

Adana Demirspor: 3 - Sivasspor: 0

Geçen sezonun tersine bu yıl süper bir başlangıç yaptık; üçer gollü, iki de iki. Geçen sezon Giresun'a karşı deplasmanda, Sivas'a da içeride can sıkıntısı yenilgiler almıştık. Onları da düşününce ayrı bir güzellik oldu... Böylece ilk kez Süper Lig'e iki galibiyetle başlamış olduk. Pazartesi maçlarıyla kesinleşecek olsa da yine ilk kez Süper Lig'te birinci sırayı gördük.  Takım cumartesi akşamı makine gibi çalıştı. Oyunu sürklase etti. Genelde sezon başı klişelerinden olan "henüz takım oturmadı/hazır değiliz" mazereti bu sene bize uğramamış oldu. Aynı teknik adam ve tamamen değişmemiş kadronun bunda payı büyük. Vargas'ın yokluğunda 11'e yerleşen Belhanda şansını iyi kullanıyor. Onyekuru-Akintola ile desteklenmiş hücum hattı iyi işliyor. Genelde maçlarda gol yeriz ama bu kez rakibe kaleyi kapattık, o açıdan da iyi bir performans oldu.  Geçen sezondaki çıtayı yukarı taşımak için mücadeleye devam!

Sezon Değerlendirmesi-II

 Oyuncular üzerinden bu sezona bakacak olursak, öncelikle yaz transferlerinde ses getiren Balotelli ve Belhanda ikilisinden başlamak gerekli sanırım.  Balotelli bütün tacizlere, önyargılara ve maç içinde hakemlerin veya rakip oyuncuların kışkırtmalarına rağmen verimli bir sezon geçirdi. Son haftadaki patlamasıyla beraber hem takımı hem ligin en golcü oyuncularından oldu. 18 lig ve 1 kupa golüyle iyi bir performans sergiledi. Golleri dışında da atakları yönlendirmesi, şut tehdidi ve rakip savunmayı yıpratmasıyla iyi bir forvetin yapması gerekenleri büyük oranda yaptı. Ama Malatya maçında olduğu gibi çok pozisyon kaçırdığı maçlarda da canımızı sıktı.  Belhanda ile ilgili duygularımı önceki yazılarda belirtmiştim. En son GS maçındaki yaptıklarıyla iyice gözümüzden düştü. Transfer olduğunda 10 gole ulaşsa yeter diye düşünüyordum; çok uzak kaldı o beklentiden. Onun dışında maç içindeki pas tercihleri, istikrarsızlığı ile bu sezonun en büyük hayal kırıklığı oldu diyebilirim. Benzer şekilde A